Album Of The Week #85

SIA

This Is Acting

H «τσαρτόπληκτη» ποπ της τελευταίας δεκαετίας κατακλύζεται από την αθόρυβη παρουσία της Sia. Τα καλούδια που έχει φτιάξει, αποτέλεσαν πνοή ανανέωσης στο μεταμοντέρνο R’n’B, αυτό που έχει τις ρίζες του στην electro-pop της δεκαετίας του 1980 και είναι μπολιασμένο με έξυπνο φεμινισμό. Η 40άχρονη Αυστραλέζα, αφού υπόγραψε σουξέ για τη Beyoncé και τη Rihanna, δοκίμασε τη γεύση της τεράστιας σόλο επιτυχίας με το προπέρσινο hit “Chandelier“, μπαίνοντας στα παπούτσια των μοσχοπουλημένων pop icons. Υποδύθηκε λοιπόν τη ντίβα των media και βγήκε από το ασφαλές αλλά άχαρο «παρασκήνιο» της βιομηχανίας, το οποίο φαντάζει πλέον με μηχανή παραγωγής τετράλεπτων πυροτεχνημάτων.

Η ιδέα μάλιστα πίσω από το νέο της άλμπουμ προήρθε από αυτή τη φευγαλέα ενσάρκωση. Τα υλικό του This Is Acting ήταν δηλαδή προορισμένο για άλλες ερμηνεύτριες, οι οποίες τελικά το απέρριψαν. Πρόκειται για την ακρίβεια για τραγούδια που δεν χώρεσαν στα άλμπουμ της Kate Perry, της Adele ή της Christina Aguilera. Η ιδιαιτερότητα αυτών των «lost hits» προσδίδει στο σύνολο την ταυτότητα ενός σύγχρονου «σχολίου» πάνω στο πώς φτιάχνονται οι επιτυχίες, αλλά και στο τι σημαίνει σήμερα να είσαι pop star.

Η Sia αντιμετωπίζει αυτά τα ορφανά blockbusters σαν μια πληθωρική, νέα καλλιτεχνική πλατφόρμα. Από την πιανιστική κάθαρση του “Bird Set Free” μέχρι τη μελισματική soul του “Alive“, καταφέρνει και δημιουργεί πολύχρωμα τραγούδια, τα οποία σε καλούν να περιηγηθείς μέσα τους και να ψάξεις να κρατηθείς από τα ρεφρέν τους. Πραγματικά, πρόκειται για μια γνήσια έκφραση του «υποψιασμένα glamorous».

Η αυτόφωτη star πατάει στις δυνατότητες της κονσόλας έχοντας επίγνωση των περιορισμών της φωνής της, καταθέτοντας πλουμιστές ιδέες, με ποικιλομορφία στην αισθητική και με μια παραπανίσια «ειλικρίνεια» στην αυτοέκφραση. Μπορεί ένας εκπαιδευμένος ακροατής να φανταζόταν τραγούδια όπως το “Cheap Thrills” ή το “Move Your Body” ν’ αποκτούν διαφορετική δυναμική αν έπεφταν στα χέρια του επιτελείου της Miley Cyrus και της Kylie Minogue (αντίστοιχα), πάντως η προσωπικότητα της Sia διώχνει κλωτσηδόν κάθε υποψία generic αισθητικής.

Αυτό που απομένει είναι ένα σύγχρονο και καλλιεργημένο σύνολο τραγουδιών που όταν δεν τα ακούει κανείς, πεθαίνουν από μοναξιά. Ειδικά το “Footprints”, ένα καλοκαιρινό καλούδι που στάζει δροσιστικούς χυμούς ή το “One Million Bullets”, που παρουσιάζει στο μικρόφωνο μια γυναίκα με αυτοπεποίθηση, η οποία δεν ψάχνει αφορμές για να ξεβρακωθεί.

Από το Avopolis

About InfluencesOnly

a television version of a person with a broken heart
This entry was posted in Music. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.