Album Of The Week #77

Adele

25

adele-25-cover

Τώρα που κατακάθισε η σκόνη από παρωδίες και αυτοσχέδιες διασκευές και τώρα που τα μηχανάκια που μετράνε views και clicks σταμάτησαν να είναι είδηση (επιτέλους), μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι η δισκογραφική επιστροφή της Adele με το 3ο δίσκο της, προσφέρει μια αίσθηση ευρωστίας, η οποία διαπερνά απ’ άκρη σ’ άκρη τα νέα της τραγούδια. Το hype έφτασε στη στρατόσφαιρα, αλλά πρόκειται για την εκδίκηση του «ανθρώπινου στοιχείου» απέναντι στη μοντέρνα «ρομποτική pop» από μια τραγουδίστρια που τουλάχιστον έχει την ικανότητα να εκφράζει απτά, κανονικά συναισθήματα, πατώντας σε μια παραγωγή που εξευγενίζει τον παράγοντα «entertainment». Πρόκειται για έντεκα αυτάρκη τραγουδιστικά σύνολα – αποτέλεσμα συγκερασμού γαλανομάτας soul και καλόγουστης pop.

Από το εναρκτήριο Hello που θα συντροφεύει μια φοιτήτρια μέσω των ακουστικών της στο λεωφορείο, όταν θα κάνει τρυφερό texting με το αγόρι της, μέχρι το φινάλε του Sweetest Devotion το οποίο θα κάνει ένα ηχητικό μασάζ σε μια νοικοκυρά που θα κάνει ένα ολιγόλεπτο διάλλειμα για τσιγάρο μετά από μια κουραστική μέρα στο σπίτι. Το I Miss You είναι έτοιμο να απορροφηθεί σε νιοστές ακροάσεις από μια μοντέρνα γυναίκα που αφήνεται σε ολονύχτιες ταβανοθεραπείες, λίγο πριν το καθιερωμένο ραντεβού με τα δάκρυα στο μαξιλάρι της. Το Million Years Ago θα χρωματίσει τη στιγμή ενός πρωτοχρονιάτικου απολογισμού ή μιας αυθόρμητης καταμέτρησης λαθεμένων επιλογών ενός περιπατητή στο κέντρο της πόλης, τις στιγμές που θα παίζουν στο μυαλό του σε λούπα οι προσωπικές του στιγμές. Τα μελωδικά αναπτύγματα του Remedy θα ακουμπήσουν τον μεσόκοπο άνδρα που -τις ελάχιστες στιγμές που δεν τον κοιτάει κανείς- θα χρειαστεί μια μελωδία για να κάνει daydreaming σε φανταστικές στιγμές ευτυχίας για κάποιον ανομολόγητο έρωτα. Το Water Under the Bridge θα λειτουργήσει σαν ρυθμικό παυσίπονο για την απελπισία ενός πρωινού τύπου που έχει σκαλώσει στην κίνηση στη μέση της λεωφόρου και θα δυναμώσει ελαφρά το volume των ηχείων του αυτοκινήτου για να μην παραδοθεί στον εκνευρισμό. Το When We Were Young θα είναι η επιλογή μιας κατάκοπης καριερίστας που στην επιστροφή της στο σπίτι θα γκαζώσει βουρκωμένη στον αυτοκινητόδρομο για να εκτονώσει την πίεση της ημέρας, ενώ δεν θα βιάζεται καθόλου να επιστρέψει στην οικογένεια. Το River Lea θα δώσει ενέργεια στο ζευγάρι που θέλει να περάσει ένα Κυριακάτικο, τεμπέλικο πρωινό στα σεντόνια. Το στιλάτο groove του Send My Love (To Your New Lover) θα αγαπηθεί από μια νεανική παρέα που αναζητά ένα φιλικό μπαρ που υπόσχεται αξιοπρεπή λικνίσματα και όχι κραιπάλη. Το All I Ask παρά την corny μελαγχολία θα καταφέρει να χαλυβδώσει τις αντιστάσεις ακόμα και των πιο κυνικών και θα τους κάνει να τραγουδούν με συνοφρυωμένα μάτια. Την πιανιστική τρυφεράδα του Love In The Dark θα εισπράξουν ευγνώμονες οι άνθρωποι που ψάχνουν μια μουσική ασπιρίνη για να καλμάρει τις ταχυπαλμίες τους.

Γενικά, οι πάντες μπορούν να βρουν μελωδίες μέσα στο «25» ώστε να τις οικειοποιηθούν. Βοηθάει και η αβίαστη δεξιοτεχνία της Adele στο μικρόφωνο, χάρη στην οποία αποφεύγει οτιδήποτε παρωχημένο. Η ίδια διαθέτει κάτι μακρινούς απόηχους από την πειθώ της Annie Lennox, κάτι από την βελούδινη ευγένεια της Jesse Ware, κάτι από την soulful συναισθηματική τόλμη της Amy Winehouse, κάτι από την μεγαλόστομη και λαϊκότροπη στόφα της Barbra Streisand… Όλα συνδράμουν σε ένα σύνολο από ρομαντικές και ενίοτε υπέρ του δέοντος δακρύβρεχτες μελωδίες, οι οποίες τουλάχιστον αντιστέκονται στην auto tune πολτοποίηση που επιτάσσουν τα digital chart της εποχής. Μια χαρά δηλαδή.

Από το Avopolis

About InfluencesOnly

a television version of a person with a broken heart
This entry was posted in Music. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.