3+3

12166887_10153725184629540_1036044105_n

Το 1973, η R’n’B ιστορία δούλευε υπερωρίες: η Motown είχε διανύσει τα πιο χρυσοφόρα χρόνια της, o εκστατικός ήχος της Stax ξέφευγε από κάθε παράδοση και ο ψυχεδελικός ήχος της Φιλαδέλφειας μεσουρανούσε. Ήταν επίσης η εποχή που ένα συγκρότημα θα υπέγραφε την κορωνίδα μιας πορείας, η οποία εκτάθηκε σε βάθος πέντε δεκαετιών.

Οι Isley Brothers κυκλοφόρησαν το 3+3 εκείνη τη χρονιά· ένα άλμπουμ πλήρες, μελιστάλαχτο, πλούσιο σε ελέη και με κλασάτη μελωδικότητα.Ένα ορόσημο της συλλογικής soul μνήμης. Από τη λυγερή εναρκτήρια μελωδία του “That Lady” στην ικετευτική φύση του “Don’t Let Me Be Lonely Tonight“, και από τη χυμώδη ατμόσφαιρα του “Listen To The Music” στη λικνιστική, δροσερή αύρα του “Summer Breeze“, το 3+3 εσωκλείει ένα ερωτικό κάλεσμα που δεν αφήνει περιθώρια για αντιστάσεις. Το βελούδινο φαλσέτο του Ron Isley, οι καψωμένες κιθάρες του Ernie Isley και η υδάτινη ενορχήστρωση έκαναν όλη τη δουλειά.

Πρόκειται για ένα άλμπουμ ολοστρόγγυλης, αισθαντικής soul με σαρκική ενέργεια, που ουσιαστικά τοποθέτησε στο αλφαβητάρι τη «bedroom soul», προτού αυτή γίνει πηγή ενέργειας για το ψωνισμένο γκλάμουρ και το σαλονάτο sexploitation των macho soulmen που ακολούθησαν. Το 3+3 –ειδικά όταν ακούγεται με τη θέρμη του βινυλίου– είναι ένα επίτευγμα αισθησιασμού, ικανό να πυροδοτήσει ερωτικές περιπτύξεις τόσο στο εξωστρεφές περιβάλλον ενός κλαμπ, όσο και στη θαλπωρή ενός ημιφωτισμένου λίβινγκ ρουμ.

Προσωπικά, αυτός ο δίσκος με συντρόφευσε σε πολλά καλοκαίρια και χειμώνες της ζωής μου –και νομίζω θα επισκέπτομαι τη soul αισθαντικότητά του για πάντα. Άλλωστε πρόκειται για μια φιλόξενη, γκρουβάτη μουσική παντός καιρού. Θεωρώ μάλιστα ότι μπροστά σε αυτά τα 9 καλοβαλμένα, ρεφρενάτα τραγούδια, ωχριά σχεδόν κάθε soul καλούδι που γράφτηκε τα τελευταία 40 χρόνια. Εφόσον λοιπόν η μακροημέρευση της απόλαυσης αποτελεί το μόνο κριτήριο που καθιστά ένα άλμπουμ «προσωπικό αγαπημένο», είμαι βέβαιος ότι η παχύρευστη soul που έφτιαξαν εδώ οι Isleys, σε ένα λαμπρό μπαράζ ιδεών, θα ακούγεται θαυμάσια όσα χρόνια κι αν περάσουν. Γιατί το 3+3 δημιουργεί πεδία ταύτισης με κάθε δυνητικό ακροατή, πέρα από κάθε εποχή, γενιά και προέλευση.

Με βασικό όπλο ένα ηδονιστικό groove που οικειοποιείσαι αυτόματα, το οποίο βρίσκεται ανά πάσα στιγμή έτοιμο να εξυγιάνει την καθημερινότητά σου από την άχαρη ποπ επικαιρότητα που σε κατακλύζει.

Από την Lifo 

About InfluencesOnly

a television version of a person with a broken heart
This entry was posted in Music. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.