Album of the Week #40

The Art of McCartney

Various Artists

1d971bc3

Η επική συλλογή The Art of McCartney ακούγεται λιγότερο σαν τον ήχο πυροτεχνημάτων για τη συμπλήρωση μισού αιώνα «μπιτλομανίας» και περισσότερο σαν άσκηση εφαρμοσμένης τραγουδοποιίας σε όλα εκείνα τα σημεία του ορίζοντα που χαρτογραφούν νοητά το δοξασμένο τερέν της διάνοιας του «Μάκα». Όμως δεν μπορεί να δοθεί απάντηση με το χέρι στη φωτιά για το αν σκοπός ενός τόσο φιλόδοξου και πολυσυλλεκτικού εγχειρήματος ήταν η απόδειξη ότι τα τραγούδια του μεγαλύτερου συνθέτη του περασμένου αιώνα (μαζί με τον Burt Bacharach) αποτελούν τα απόλυτα εύπλαστα και ανθεκτικά μουσικά πανωφόρια για κάθε είδος, κάθε ιδιοσυγκρασία και κάθε γενιά ή αν έγινε απλώς για να επαναλασαριστούν στην αγορά οι διαχρονικές μελωδίες του, μέσω ενός βαρέων βαρών roster. Στα 34 τραγούδια (ή στα 42 στην digital έκδοση) ονόματα όπως ο BB King, η Chrissy Hynde, ο Yusuf Islam και ο Barry Gibb μπορούν να στοιχηθούν ισάξια πίσω από τις «άγιες» μελωδίες του Sir και να αποτελέσουν αψίδα για μια μυθική μορφή που υπερβαίνει την ίδια την ιδέα pop κουλτούρας στο σύνολό της.

Οι μελωδίες του Πολ Μακάρτνεϊ είναι αυτόματα κομμένες και ραμμένες για κάθε σώμα και καθίστανται με μαγικό τρόπο τεμνόμενες με κάθε διάθεση διασκευής. Όμως εδώ ο παραγωγός Ralph Saul χρησιμοποιεί τη σταθερή session μπάντα του Πωλ για τις περισσότερες ηχογραφήσεις, αφήνοντας στους «ξεσπιτωμένους» μπροστάρηδες την ευθύνη να κάνουν μόνοι τους τη διαφορά, με αποτέλεσμα πολλές εκτελέσεις να μην ακυρώνουν την όποια προβλεψιμότητα, αλλά χωρίς να ευνουχίζονται κάτω από την πίεση της απήχησης των αυθεντικών. Λείπει απλώς η ανάμειξη ανόμοιων ιδιωμάτων και το παζλ διαφορετικών πολιτισμικά ήχων που θέλουν τόλμη και η προσπάθεια. Είναι γοητευτικό αλλά τελικά αχρείαστο να ακούς τον Roger Daltrey στο “Helter Skelter” και τον Brian Wilson στο “Wanderlust” σε ασκήσεις μιμητικής στα αυθεντικά και από την άλλη τον Billy Joel στο Live and Let Die και τον Steve Miller στο “Junior’s Farm” να διασκεδάζουν στο studio περισσότερο από εμάς στο σπίτι. Ακόμα και οι Heart δεν κάνουν την ελάχιστη υπέρβαση στον  ευπρόσωπο ήχο του “Band On The Run”.

Ελάχιστοι καλλιτέχνες μπαίνουν σε φιλικά ανταγωνιστικό mood το οποίο θα αναδείκνυε το κάτι παραπάνω και θα έδινε γοητεία στο ετερόκλητο. Ποιος αλήθεια περίμενε ότι τελικά θέλαμε να ακούσουμε ονόματα όπως τους Def Leppard, τους Kiss και τον Alice Cooper να επεμβαίνουν στον κατάλογο των Beatles και των Wings; Κάποιοι άλλοι περιπλανούνται αβίαστα σε γνώριμα μονοπάτια χωρίς ρίσκο ή επιδειξιομανή στόμφο, αλλά με τρυφερότητα και φρεσκάδα: η Corrine Bailey που γυρίζει προς τα πάνω τον jazz διακόπτη στην ενορχήστρωση του “Blackbird”, οι Cure που εμβολιαστούν με νεορομαντικά συστατικά το μπιτλικό “Hello Goodbye”, ο Dr John που γκρουβάρει πατινάροντας αλά-Νέα Ορλεάνη στο αξιολάτρευτο “Let ‘Em In”, ο Jeff Lynne με την κομψή τιμιότητα που παίζει το “Junk” και οι Airborne Toxic Event που μπολιάζουν τις συγκινησιακές δονήσεις του “No More Lonely Nights” με alt-rock γλυκύτητα.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που μπαίνουν στο κόλπο σαν καμικάζι αλτρουιστές. Πρώτος και καλύτερος ο αμίμητος Smokey Robinson που απογειώνει το “So Bad”, ο Bob Dylan που ανατρέπει συνθέμελα το “Things We Said Today” και ο Willie Nelson με την ελεγειακή προσέγγισή του στο πολυδιακευασμένο “Yesterday”. Τελικά το εύρος του πολυσέλιδου songbook του σερ Πωλ γίνεται το καύσιμο για όλη τη διαδρομή. Όχι τόσο η αυτοδιάθεση ονομάτων να συλλαμβάνουν αυτόφωτα, πλήρη τραγούδια κάτω από δικούς τους νεοτερισμούς ή αναχρονισμούς αλλά η δεδομένη οικειοποίηση του «Μακαρτνεικού» πνεύματος από τους ακροατές τη (όποιας) νέας εποχής.

Καλά νέα είναι η κυκλοφορία αυτή. Ακόμα καλύτερα όμως είναι η μίνι συνεργασία του Πωλ με τον Kanye West σε ένα χαλαρό νέο κομμάτι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Ο Μάκα βρίσκεται ήδη στην έκτη δεκαετία του… Ευτυχώς.

About InfluencesOnly

a television version of a person with a broken heart
This entry was posted in Music. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.