Album of the Week #39

Jessie Ware

Tough Love

toughlove
Αυτές οι άτιμες «σκληρές αγάπες» είναι που έθρεψαν το σύνολο της πονεμένης pop/soul, ειδικότερα της πιο σοφιστικέ. Είναι όμως εύκολο να χαρακτηρίσεις «σοφιστικέ» το δεύτερο album της Jessie Ware. Λες και το να εκφράσεις απτά, κανονικά συναισθήματα μέσα από μια καλόγουστη pop, είναι καμιά λαμπρή διανοουμενίστικη κατάκτηση, ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη της κάκιστης pop σοδειάς της δεκαετίας που διανύουμε. Με το εθιστικό ντεμπούτο της “Devotion”, η Jessie έπεσε σαν σωτήριος μετεωρίτης με τη μορφή σύγχρονης μικρής ντίβας για να μας υπενθυμίσει τα αυτονόητα σε επίπεδο αισθητικής. Το φετινό της “Tough Love” λειτουργεί σαν αναπαυτικό σύννεφο ρομαντισμού από μια soul ερμηνεύτρια με ακαταμάχητη προίκα που εννοεί όσα τραγουδάει και εξευγενίζει τον παράγοντα «pop».

Με το νέο της album η συμπαθέστατη και κυρίως «κανονικότατη» Jessie καταρρίπτει το λούσο και το στολίδι, τονίζοντας με μια ενδοφλέβια ένεση σοβαρότητας τη λευκή, ορθόδοξη pop/soul με μελαμψό ερωτισμό. Tα συναισθήματα εκφράζονται με μια υπερφυλετική μελωδικότητα, σε σοκολατένιο soul περιτύλιγμα. Ακόμα και οι πιο εξωστρεφείς synth συνθέσεις (όπως το You & I Forever) ακούγονται καλύτερα με κλειστό φως, ώστε να διεισδύουν σαν φρέσκος αέρας στα πνευμόνια και να προκαλέσουν ταχυπαλμίες με τη μορφή ατμοσφαιρικού ονείρου. Όμως όλες οι αναλύσεις καταρρέουν μπροστά στην καθαρή εκφραστικότητά της. Η μουσικότητα αυτής της ψυχής είναι ήπια ευγενής και καμωμένη από αριστοκρατική στόφα. Η Jessie ερμηνεύει σαν εκλεπτυσμένο θηλυκό με διακριτική αβεβαιότητα, που δεν εκλιπαρεί για έρωτα, αλλά αισθάνεται ότι αξίζει περισσότερα απ’ όσα έχει. Η Jessie τοποθετεί την αριστεία στον τρόπο που υποδύεται μια ερωτευμένη γυναίκα που ζητάει την αγάπη ενός άνδρα και πλέον παίζει μόνη της σε αυτή την «κατηγορία», ειδικά τώρα που η Alicia Keys βρίσκεται σε προσωρινό λήθαργο.

Τα νέα τραγούδια της Jessie δεν είναι ούτε future pop αφού η κονσόλα δεν καίγεται να ανανεώσει το τεχνολογικό τοπίο της μοντέρνας αισθητικής, αλλά ούτε και retro-pop, αφού δεν αγγίζει τις συνήθεις εύκολες ρετρό αναφορές. Για την ακρίβεια δεν είναι ούτε «σημερινή pop» αφού προτιμά να είναι εσωστρεφής και καλαίσθητη παρά επίκαιρη. Είναι όμως η κατανυκτική θετικότητα της Jessie που τελικά ξεδιπλώνει τα ενισχυμένα στρώματα παραγωγής και όχι το αντίθετο. Πραγματικά, τέτοια απελευθέρωση θετικών δονήσεων όπως στο Want Your Feeling δεν έχει καταφέρει κανένας εδώ και πολλά χρόνια. Κάτι οι μακρινοί απόηχοι της Annie Lennox (στο Keep On Lying), κάτι η βελούδινη ευγένεια της Sade (στο Sweetest Song), κάτι η αθωότητα της Tracy Thorn (στο Say You Love Me), κάτι η 80’s disco με αναθυμιάσεις από Roberta Flack (στο All On You), κάτι οι ψιλές στα μεγέθη της Minnie Riperton (στο Desire), ακόμα και οι ηλεκτρονικοί ήχοι στο Pieces -όπου ακούγεται όπως θα τραγουδούσε η Florence όταν θα ήθελε να μιμηθεί την Lisa Stansfield, όλα δένουν με τo φανταχτερό ενορχηστρωτικό ραβδί των BenZel (Benny Blanco και Two Inch Punch) που στην κονσόλα πλέκουν γιρλάντες.

To “Tough Love” προσφέρει σπάνια μελωδική νηνεμία και είναι ένα μικρό ευεργετικό θαύμα. Ναι, η μουσική μπορεί να είναι και απαιτητική και ευάκουστη. Μας το λέει μια νέα πριγκηπέσα του τραγουδιού μαζικής κατανάλωσης που σε κάνει να θες να ανοίξεις μια διάπλατη αγκαλιά και να τη βάλεις μέσα.

 

About InfluencesOnly

a television version of a person with a broken heart
This entry was posted in Music. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.