Album of the Week #20

59403e8d9aa79e47e72ce72dd1f0d9b1-640x360

Lana Del Ray

Ultraviolence

Είδα ένα θλιμμένο κορίτσι να πέφτει. Όμως παρίστανε την «πολύ κακιά για να σωθεί».

Τα καινούρια τραγούδια της Lana χαρτογραφούν μια αυτάρεσκη πτώση στο κενό της απελπισίας. Κάθε τραγούδι, ένα ακόμα βήμα προς τη συναισθηματική ζούγκλα. Η διαδρομή που ακολουθεί είναι σπαρμένη με σεξουαλική απόγνωση και ξοδεμένες ηδονές. Με μόνα αξιοθέατα τα καπνισμένα μπιλιαρδάδικα στο πλάι του αυτοκινητόδρομου, τα ξεχασμένα, φτηνά εσώρουχα σε δωμάτια πανάκριβων ξενοδοχείων, τα φρικαλέα τατουάζ, η χαλασμένη μάσκαρα πάνω σε κλαμένα μάτια, το βαθύ κόκκινο κραγιόν, οι λυμένες γραβάτες ηλικιωμένων σε στιπτιζάδικα και τα σπασμένα τακούνια το ξημέρωμα. Ένα αδιέξοδο hangover με επίπλαστη επικινδυνότητα και την υπόσχεση του σεξ (όσο πιο αυτοκαταστροφικό τόσο καλύτερο) να καιροφυλακτεί. Μια κλινική κατάθλιψη που έχει κρυφτεί πίσω από παραισθησιογόνα και μεγαλοστομία.

Η Lana όταν τραγουδάει ζει και αναπνέει αυτή την τερατογέννεση του μυαλού της. Είναι δέσμια των εμμονών της (που στο τέλος θα την καταπιούν) αλλά έχει το ταλέντο να τις τονίζει με γενναίες συνθέσεις, με ψυχεδελικά εφέ και να πατάει με σιγουριά ακόμα και στα πιο βραδυκίνητα tempo. Ελάχιστα ονόματα της σύγχρονης μετά-δισκογραφίας (έτσι θα πρέπει να τη λέμε) επιβίωσαν των συμπληγάδων της υπερέκθεσης, κρατώντας τον δείκτη της αναμονής στο κόκκινο μετά από ένα ξεσάλωμα από επανεκδόσεις, deluxe, special edition και rare-limited αηδίες που ξεζουμίζουν χωρίς τύψεις ένα κοινό που ορφάνεψε της Amy και ξέμεινε από αυτοκαταστροφικούς μύθους για να καταναλώσει. Όμως προσοχή: η Lana επέστρεψε με «καλή μουσική», με ένα σύνολο τραγουδιών που στοιχειοθετούν «πρόταση» και με τις ερμηνείες της, ποιοτικότερες από ποτέ. Ευτυχώς ή δυστυχώς, υπάρχει ακόμα λίγη σάρκα και αίμα για να ταϊστούν και να μείνουν απασχολημένες οι σαρκοφάγες στρατιές από τα άδυτα του internet.

Η Lana στο Ultraviolence είναι άκρως ικανοποιητική στον τρόπο που χειρίζεται τη φωνή και τις μελωδίες της. Απλώνει τα φωνήεντα, ξεχειλώνει τις λήγουσες και δίνει σωστές διαστάσεις στην πληθωρικότητά της (προσέξτε τον τρόπο που εξερευνά τις δυνατότητες της υγρής φωνής της στο Shades Of Cool). Τραγουδάει σαν να χαριεντίζεται ηδονικά σε μεταξωτά σεντόνια ενώ ταυτόχρονα βαριέται μέχρι θανάτου τον ίδιο της τον εαυτό. Πρόθυμη να σου προσωποποιήσει οποιαδήποτε ερωτική φαντασίωση έχεις σχεδιάσει, αλλά ασφυκτιά κλειδωμένη στο χαοτικό sex shop με ατμόσφαιρα μαυσωλείου. Όμως προς τιμήν της δεν τρώει από τα έτοιμα. Αποκτά περσόνες χωρίς να πατάει πάντα στο εύκολο σοκ. Μετατρέπεται από αλλοπαρμένη bimbo της white trash επαρχίας (Cruel World) σε ξεροκέφαλη γκρούπι με περήφανο κωλοπαιδισμό (Brooklyn Baby). Από αναρριχητική τσούλα (Fuck My Way Up To The Top) σε σκιά μιας ξεχασμένης ντίβας που αναδύεται από στοιχειωμένο γραμμόφωνο (The Other Woman). Μεταμορφώνεται σε μια Stevie Nicks σε νωχελικό αυνανισμό στο West Coast και τοποθετεί την κληρονομημένη μανιέρα της Nancy Sinatra σε έναν ποταμό νιχιλισμού για τη γενιά των απανταχού Spring Brakers στο Money Power Glory.

Βοηθάει φυσικά και η πολυεπίπεδη, υπερφορτωμένη παραγωγή του Dan Auerbach (των Black Keys) ο οποίος τοποθετεί στη σωστή δοσολογία τα υπέρβαρα έγχορδα και χρησιμοποιεί σαν βαρβιτουρικά τις δυνατότητες της κονσόλας. Όλα στην υπηρεσία μιας μοντέρνας (σε αντίληψη και όχι σε στυλ) ερμηνεύτριας που ζει τις παρενέργειες της θλίψης σαν έκπτωτη πορνοστάρ παγιδευμένη στο σώμα μιας μούσας για μια φανταστική ελίτ κατεστραμμένων εικαστικών και ξεπεσμένων διανοούμενων.

Είδα ένα θλιμμένο κορίτσι να πέφτει. Μετά κατάλαβα ότι ο πάτος ήταν ο προορισμός.

Κι ας την περίμενε ένα προστατευτικό στρώμα, όπως αυτά για τους ακροβάτες. Στα μάτια μου δεν έκανε την πτώση της λιγότερο αληθινή.

 

About InfluencesOnly

a television version of a person with a broken heart
This entry was posted in Music. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.