Album of the Week #10

Arcade Fire

Her OST

download (1)

Τώρα που κατακάθισε ημιντιακή λαίλαπα του Reflektor, είναι ευκαιρία μέχρι και για εμάς που μείναμε ασυγκίνητοι ακόμα με τις «ιστορίες προαστίων» τους, να εκτιμήσουμε από την αρχή τον δυναμικό πυρήνα των στιλιστικών αγωνιών των πολυβραβευμένων Arcade Fire. Οι ανάγκες του soundtrack της τελευταίας ταινίας του Spike Jonze, δίνουν την ευκαιρία στους Καναδούς να απαγκιστρωθούν από τα υπερφορτωμένα magnum opus που ξαμολούν ανά διετία στους ορκισμένους fans και να γράψουν με αφοσίωση και θέρμη πρωτότυπα μουσικά μοτίβα δωματίου. Και το καταφέρνουν θαυμάσια, αναπτύσσοντας εσωστρεφή ηχοτοπία, με την απουσία στίχων να μην μειώνει σε τίποτα τη γοητεία τους.

Το score των Arcade Fire για το Her, είναι ταγμένο στον γνήσιο μελοδραματισμό με πυξίδα τον μινιμαλισμό. Τα ανάγλυφα instrumental, χωρίς να επαναλαμβάνονται ούτε στιγμή, υγραίνουν τα μάτια και έρχονται σε πλήρη χημική ένωση με το ψυχρό αστικό περιβάλλον ψηφιακής αποξένωσης που φιλοτέχνησε ο Jonze στην καλά μελετημένη ταινία του. Οι ποικίλες ηχητικές υφές που έχουν ως αφετηρία τα πλήκτρα, έρχονται σε φυσική αλληλουχία με τις αστικές νευρώσεις, τον ιδρυματισμό των social media, το τραύμα της απόρριψης και τις αλλοτριωμένες σεξουαλικές ανάγκες των ηλικιών 30-40. Οι ψύχραιμες αλλαγές στη διακύμανση των μοτίβων προσδίδουν βάθος και επιτυγχάνουν το ξεμπρόστιασμα όλων των γλυκερών soundtracks του Χόλυγουντ.

Η μουσική τους χρησιμοποιείται σαν ρυθμικό εργαλείο για να εξημερώσει το πνιγηρό αίσθημα μοναξιάς των ηρώων. Τα μελωδικά τους αναπτύγματα ανασύρουν τη παράξενη γοητεία του μητροπολιτικού χάους της ταινίας, εξυγιαίνουν τον καταραμένο πόνο που κουβαλάει το δυστοπικό love affair της ιστορίας, υπογραμμίζουν την αθόρυβη συμπόνια του σκηνοθέτη για το άυλο bonding του ήρωα με το advanced λογισμικό που δίνει ζωή στη δυσλειτουργική καρδιά του και χαρτογραφούν την ψυχοφθόρα κάθοδο στον μικρό θάνατο που φέρνει κάθε δυσβάστακτος χωρισμός.

Τα επί μέρους κομμάτια του score λειτουργούν σαν καθημερινά μουσικά ιντερλούδια για ανθρώπους που νιώθουν ασφάλεια μόνο φορώντας τα ακουστικά τους στο τρένο, αυτούς που κάθονται στις πίσω θέσεις στις συναυλίες και μόνοι τους στον εξώστη του σινεμά, που δεν τέμνονται πουθενά με τη σημειολογία του επίκαιρου coolness, που βαδίζουν γρήγορα στο κέντρο της πόλης, που νιώθουν αμήχανα όταν προκαλούν τα βλέμματα, αυτούς που αναγνωρίζουν τους ομοίους τους με μια ματιά, σαν να ανήκουν σε μια μη αναγνωρισμένη φυλή, αυτών που τα καλύτερα χαμόγελά τους χαραμίστηκαν μπροστά στην οθόνη του smartphone, αυτών που ξέρουν ότι ο έρωτας δεν καιροφυλακτεί στα σοκάκια αλλά τον κυνηγούν γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, όλοι μαζί, σαν αλληλοσυγκρουόμενες μαύρες ψηφίδες σε αστικούς χάρτες.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα είναι ποτέ το επίκεντρο της ίδιας της ιστορίας τους, όπως το hype των Arcade Fire δεν είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από αυτό το soundtrack, όπως και ο ήρωας της ταινίας δεν ήταν το «μισό» του ερωτικού πάθους που έζησε με αυτή τη φωνή που ψιθύριζε κάθε μέρα στον εγκέφαλό του.

 

About InfluencesOnly

a television version of a person with a broken heart
This entry was posted in Music. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.