3 Women

 americanshomeland-tv-movie-poster-2011-1010714360 bridge_ver2_zpsb08ae627.jpg~original

Όσον αφορά τον Αμερικάνικο κινηματογράφο, οι ενδιαφέροντες γυναικείοι κινηματογραφικοί ρόλοι συνοψίζονται σε δυο-τρεις το χρόνο, δηλαδή κάτι ανεξάρτητα απ’το Σάντανς και ό,τι παίξει η Μέριλ Στριπ, η Κέιτ Μπλάνσετ και η Τζούλιαν Μουρ. Τα υπόλοιπα γυναικεία στερεότυπα χωρίζονται στις εξής τρείς κατηγορίες : α) η σύζυγος-μητέρα β) η ερωμένη-πόρνη και γ) το ερωτεύσιμο θηλυκό-τρόπαιο που θα συμπληρώσει  και θα επιβραβεύσει ηθικά τον άντρα της ιστορίας.

Στην τηλεόραση όμως, αυτή την περίοδο συναντάμε τρείς (τουλάχιστον) από τους πιο ενδιαφέροντες, καλογραμμένους, πολυδιάστατους και συναρπαστικούς γυναικείους ρόλους της τελευταίας δεκαετίας. Τρεις γυναίκες-φαντάσματα, βασανισμένες από τις εμμονές τους, που βρίσκονται δέσμιες κάποιων παθολογικών μοτίβων, βίας και τρομοκρατίας.

 homeland1-articleLarge

Στην εξόχως εθιστική περιπέτεια κατασκοπείας Homeland, η Claire Danes υποδύεται την Carrie Mathison, μια άκρως εμμονοληπτική υπάλληλο της αντιτρομοκρατικής, η οποία βρίσκεται σε ένα ατέρμονο κυνήγι αποκατάστασης της ψυχικής της ισορροπίας με ψυχοθεραπεία και φάρμακα, αλλά και του γενικότερου καλού μέσα από την ιχνιλάτηση καταζητούμενων τρομοκρατών και τη στρατολόγηση πρακτόρων. Η διπολική διαταραχή της την κόβει στα δύο, ενώ ακροβατεί σε επικύνδυνες -αλλά ανθρώπινες- αποστολές. Πρόκειται για μια γυναίκα -έστω σε προσωρινή καταστολή- που πασχίζει να αποταυτιστεί από τον τελματωμένο πολιτικό παιχνίδι που την σμικραίνει και από τις αστικές νευρώσεις της. Ακούγοντας εκκωφαντικά την τζαζ, ουρλιάζοντας υστερικά και εκνευριστικά στα μούτρα αντρών με εξουσία, κρεμάμενη από μέντορες και χτίζοντας σχέσεις γοητείας-μίσους με τα θηράματά της, τρέχει και δεν φτάνει για να δώσει μεγάλες απαντήσεις εκεί που η ψυχοπαθολογία της την προδίδει.

americans

Στο καταιγιστικό και άκρως υποτιμημένο The Americans, η Keri Russell υποδύεται την Elizabeth Jennings μια Ρωσίδα πράκτορα, τοποθετημένη στρατηγικά από την KGB στην Αμερική, στην εποχή της δεκαετίας του 80 στην καρδιά της συντηρητικής προεδρίας του Ρέιγκαν. Η Elizabeth επιδίδεται 24 ώρες το 24ωρο –μιας και είναι ισόβια undercover- σε μια προσωπική ακροβασία ανάμεσα στις προσταγές από την Motherland, τον ψυχολογικό πόλεμο των υφιστάμενων που τεστάρουν την αφοσίωσή της, τη διαχείριση μιας all-American οικογένειας για βιτρίνα και την πικρή ένταση με τις αναστολές του συζύγου της για τον ιερό σκοπό τους, με τον οποίο μπερδεύονται, αλληλεξαρτώνται και αλληλοκαθορίζονται στα μάτια των παιδιών τους. Εκεί όπου η αδιαπραγμάτευτη αγάπη που πηγάζει από τη μητρότητα κοντράρεται μετωπικά με το καθήκον και τον εχθρό στο πρόσωπο της γιάπικης αντικομουνιστικής υστερίας της Αμερικής.

The-Bridge

Στο The Bridge, η πανέμορφη ξανθιά Diane Kruger έχει τον δύσκολο ρόλο της ντεντέκτιβ Sonya Cross, μιας πανέξυπνης και μαχητικής γυναίκας που πάσχει από το σύνδρομο αυτισμού του Άσπεργκερ, με αποτέλεσμα να μπερδεύεται απέναντι στην πίεση για κανονικότητα και στις ανελεύθερες απαιτήσεις για κοινωνική νόρμα, στα απάνθρωπα σύνορα του Μεξικό όπου το σωματεμπόριο και οι απαγωγές μετριούνται σε αδιανόητα μεγέθη. Η Sonya είναι μια σιδηροστόμαχη γυναίκα σε ένα αρσενικό σύμπαν μισανθρωπίας και άγραφων νόμων, δυσκολεύεται να επικοινωνήσει την εμπάθεια και βρίσκεται σε απόγνωση όταν καλείται να συμπεριφερθεί με ενήλικους εξωλεκτικούς μανιερισμούς. Αυτό που τη διασώζει είναι η οξυδέρκειά της και η ανιδιοτέλεια του ανθρωπιστικού της ενστίκτου απέναντι στα ανώνυμα θύματα ενός ιδεολόγου serial killer. Τα όρια της ευτυχίας της είναι αδιόρατα και η θολή της ματιά ορίζει την κοινωνική δυσπραγία της.

About InfluencesOnly

a television version of a person with a broken heart
This entry was posted in 3, TV. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.