-Put your hands up in the air! -What for?

 

 

 

 

 

 

 

Άκουσα σήμερα αρκετές φορές στη σειρά τα νέα single του George Michael και της Madonna. Δυο από τα απόλυτα pop icons των τελευταίων τριάντα ετών.

Περίπου τέτοιες μέρες πριν από 30 χρόνια, η πρωτοεφανιζόμενη Madonna ηχογραφούσε το single “Everybody ” και οι νεοσύστατοι Wham! έμπαιναν για πρώτη φορά στα charts με το “Wham! Rap”. Αυτά συνέβαιναν το 1982. Φέτος κυκλοφορούν ταυτόχρονα το “White Light”, ο προπομπός του επερχόμενου album του George Michael και το “Turn Up The Radio”, το τρίτο της single του φετινού album της Madonna.

Πέρα από τις προσθήκες στατιστικά της καριέρας τους και κάθε συζήτηση γύρω απ’το τεράστιο status των δυο τους στη μοντέρνα pop ιστορία, το ερώτημα παραμένει ένα και είναι καίριο.

«Σε ποιόν απευθύνονται πλέον;»

Το White Light είναι προφανώς μια προσωπική φιέστα του George Michael που σιγοβράζει από ενέργεια, ευγνώμων που κατάφερε και επέστρεψε στη ζωή δυνατός και περήφανος (πέρασε  μια δύσκολη περιπέτεια υγείας). Κερδίζει το χαμένο χρόνο χαζεύοντας το σαγηνευτικό λίκνισμα της Κέιτ Μος και χάνεται στις παραινέσεις των go-go dancers που μοιάζουν να ξεπήδησαν από το πιο υποσχόμενο gala (ή από διαφήμιση αναψυκτικού). Μια χαρά θα ήταν αυτά. Έλα όμως που οι παραγωγοί και οι manager βλέπουν ανταγωνισμό εκεί που δεν υπάρχει. Το απελπίστηκα κούφιο beat τα βάζει μετωπικά με το κοινό των Black Eyed Peas και ο τραγουδιστής του «Faith» πάει να πάρει μέρος σε μια αναίτια μάχη με όλα τα παιδάκια (έτσι θα τα βλέπει) του στυλ Neyo και Chris Brown, αλλά και με τους πιτσιρικάδες-μάστορες της σχολής του auto tune. Το τραγούδι είναι ανύπαρκτο και πνιγμένο στην τσίγκινη μπιτάτη ατμόσφαιρα που τηρεί τις ανάγκες της τεχνοκρατικής acid pop. Ο γεροξούρος που έχει reserved τραπέζι σε κάθε χλιδάτο nightclub δεν αφήνει να βγει στην επιφάνεια η εμπειρία και το εκτόπισμα ενός γοητευτικού pop star με την καρδιά ενός blue eyed soulman.

Στο Turn Up The Radio η ολίγον απορυθμισμένη τα τελευταία χρόνια Madonna, γιορτάζει και αυτή τη χαρά …της χαράς της. Το πρόβλημα είναι ότι δεν απαντάει σε κάποια ερώτηση που τέθηκε. Πρόβλημα δεν υπάρχει όμως η λύση μας λέει οτι έρχεται για κάποιο λόγο αν ανοίξεις το ραδιόφωνο, γιατί έτσι περνάς χάρμα (please). Και πάλι όλα καλά θα ήταν αν δεν υπήρχε το υπαρξιακό άγχος να ξεπεράσει σε decibel και σε αριθμό club remix τα πρόσφατα single της Lady Gaga, μπολιάζοντας ένα eurotrash ρεφρέν -που θα ταίριαζε σε συγκροτήματα επιπέδου Aqua– με μια φθηνά μπιτάτη παραγωγή που θα ακύρωνε κάθε ανθρώπινη φωνητική προσπάθεια της βασίλισσας (sic) ως συναισθηματικό εξόγκωμα. Σαν αποτέλεσμα η Madonna ζει στο μυαλό της το 1992, παριστάνοντας τη ψυχή ενός πάρτι που δεν συμβαίνει πουθενά, σαν την εστεμένη στο πίσω κάθισμα ενός cabriole, προσφέροντας τα πολυφορεμένα της οπτικά δέλεαρ, όπως γυμνασμένοι γλουτοί, τσουπωτά μπούτια και χαριεντισμός με τεκνά σε βενζινάδικο. Μια τρύπα στο νερό.

Τα δυο είδωλα μιας γενιάς, μπορεί να έχτισαν την pop της εποχής του MTV αλλά χωρίς κανείς να τους αποκαθηλώσει ή έστω να τους πολεμήσει, έδωσαν τη μάχη τους με τη γενιά του i-tunes και μάτωσαν. Ενώ στο παρελθόν, σε μια καλή ηλικία και σε ένα καλό timing για την πορεία τους, έδειξαν εξαιρετικά δείγματα ωριμότητας και φωνητικής προσπάθειας -η Madonna με το Ray Of Light (1998) και ο George Michael με το Older (1996)- λίγο η ματαιοδοξία και λίγο η έλλειψη κατανόησης απέναντι στην φουριόζα ψηφιακή γενιά που εξελίσσεται με άλλους άγραφους κανόνες –και δεν πολεμιέται με όρους παραδοσιακής δισκογραφίας- έκαναν τους δυο super star να μην κλείνουν με θρίαμβο μια κοπιώδη πορεία τριάντα ετών αλλά να μοιάζουν με γραφικούς που είναι ακόμα στο προσκήνιο γιατί σε κανέναν δεν πάει η καρδιά να τους πει να φύγουν.

Ποιός στ’ αλήθεια και με το χέρι στη καρδιά πίστεψε οτι η pop δεν είναι βρώμικη λέξη;

About InfluencesOnly

a television version of a person with a broken heart
This entry was posted in Music. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.