Comfort Zone (is a nice place to be)

 

 

 

 

Παρά την ανάγκη του κοινού για νέους ήχους και φρέσκες ιδέες και παρά την ανάγκη των συγκροτημάτων για επαναπροσδιορισμό της ταυτότητάς τους, είτε για να αποδείξουν ότι δεν τρώνε από τα έτοιμα είτε για να παραμείνουν επίκαιροι για εμπορικούς λόγους, υπάρχει πάντα και η ανάγκη για «μια από τα ίδια» από τα καθιερωμένα ονόματα. Η ανάγκη για ξαναζεσταμένου σερβιρίσματος του ένδοξου παρελθόντος δεν είναι κάτι απαραίτητα κακό και καλλιεργείτε στο κοινό με την καλλιτεχνική συνέπεια μέσα στα χρόνια. Αυτή τη συνέπεια που έχει το nerdy αστικό hip hop των Beastie Boys εδώ και 25 χρόνια, το προσωπικό αποτύπωμα που αφήνει ο Moby με τα electro ambient θέματά του εδώ και 20 χρόνια και το straight foreword ραδιοφωνικό rock που οι Foo Fighters υπηρετούν εδώ και 15 χρόνια. Όσο και να γράφουν τραγούδια από το comfort zone τους, πάντα θα ακούγονται ευπρόσδεκτα.

Οι Beasties συνεχίζουν τη πορεία τους σαν old school rappers, πιστοί στις αξίες των Run DMC και του Afrika Bambaataa με τα ευφάνταστα samples, τα νευρικά drumbeat που δίνουν το ρυθμό και τις αλλεπάλληλες πάσες στη σκυτάλη μικροφώνου. Τα «Party on the left», «Make some noise» και παρόμοια συνθήματα ακούγονται μια χαρά ακόμα και στο 2011. Το old school τρίο επιστρέφει στην ανεξάντλητη ενέργεια των πρώτων χρόνων της Def Jam και του Rick Rubin, με λιγότερο πεζοδρόμιο σε σχέση με το Ill Comunication, καθόλου ταπεινοί όπως στο The 5 Burrows αλλά τόσο sci fi όσο στο Hello Nasty. Όμως αυτά τα επιμέρους, ελάχιστη σημασία έχουν. Οι Beastie Boys είναι back to the basics. Κανείς δεν έχει αντίρρηση με το να επαναλαμβάνουν τη πετυχημένη συνταγή.

Όπως με “Hot Sauce Committee Pt. 2” κανείς δεν θα περάσει πραγματικά άσχημα με το Destroyer του Moby. Το Be The One είναι ένα αξιοπρεπέστατο τραγούδι που επαναφέρει τον άλλοτε ιδιοφυή άλλοτε αδιάφορο Moby στη πατέντα του ηλεκτρονικού τραγουδιού με synths που γράφει με κλειστά μάτια. Στο Destroyer ξανασυναντάμε τα αποσπασματικά γυναικεία φωνητικά που χρησιμοποιούνται στην ενορχήστρωση σαν ένα ακόμη όργανο, την ambient ατμόσφαιρα, τα samples από gospel και blues φορεμένα πάνω σε breakbeat techno και τα υπνωτικά θέματα στο πιάνο να ντύνουν τα downtempo club hits. Λιγότερο πρωτότυπο από το Everything Is Wrong και το Play, λιγότερο ηλεκτρονικό από το Last Night, καθόλου αδιάφορο όπως το μετριότατο Hotel, αλλά πιο εξελιγμένο από τα 18 και Wait For Me. Μπορεί να μην είναι σε θέση να γράψει πια ένα Firs Cool Hive, μπορεί να επαναλαμβάνεται -το Victoria Lucas είναι ολόιδιο με το παλιό του B-side το Sunday και το video του The Day με τη Heather Graham να είναι ίδιο με το video του Natural Blues με τη Cristina Ricci– αλλά ποιος νοιάζεται… Τα μουσικά σχήματα στο μυαλό του έχουν ακόμα ενδιαφέρον…

… όσο ενδιαφέρον έχει και το μετά-grunge και τσίτα τα γκάζια ροκ του David Grohl που αν και επηρεάζεται όλο και περισσότερο από τη παρέα του με το μονόχορδο και ελλιπέστατο ως τραγουδοποιό Josh Homme, δε χάνει την ικανότητα να γράφει όμορφα και αξιοπρεπή τραγούδια που δεν έχουν φιλοδοξία να αναθεωρήσουν τους κανόνες του ροκ αλλά γουστάρουν να τα κάνουν μαντάρα στις ανοιχτές αρένες που προορίζονται να ακουστούν. Αν και είναι στη πρώτη γραμμή της επικαιρότητας ο David Grohl δεν το παίζει celebrity και είναι στρατιώτης του rock, ακόμα γράφει ολοκληρωμένα album όπως το “One By One” ή το εξαιρετικό διπλό “In Your Honor”. Κομμάτια από το album όπως το Arlandria και το These Days είναι τα πιο γνήσια δείγματα του mainstream rock που ακούσαμε τα τελευταία χρόνια που οι μόνες κιθάρες που εμφανίστηκαν στο αμερικάνικο hit parade είναι αυτές των …Journey από τα 80’s ή των …Train (Jesus!). Πρέπει να ψάξει κανείς με τα κιάλια να βρει ένα καλό σύγχρονο rock τραγούδι σε παραδοσιακές φόρμες χωρίς να είναι πειραγμένο, χωρίς το συγκρότημα να είναι περιοδεύον τσίρκο με θυμωμένα παιδάκια, χωρίς να φωνάζει εκκωφαντικά και χωρίς να αποπνέει μπανάλ αισθητική. Grohl for president!

About InfluencesOnly

a television version of a person with a broken heart
This entry was posted in 3, Music. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.