Blast From The Past (#9)

My Bloody Valentine – Sometimes (1991)

Το συγκρότημα των My Bloody Valentine κυκλοφόρησε το δεύτερο album του με τίτλο Loveless το 1991, μετά από δυο χρόνια ηχογραφήσεων σε δεκαεννέα διαφορετικά studio. Η χρονοβόρα και δαπανηρή ηχογράφησή του προκάλεσε τη χρεοκοπία του ανεξάρτητου label στο οποίο υπέγραψαν. Η εταιρία Creation θα έκανε τρία χρόνια να ανακάμψει οικονομικά, δηλαδή μέχρι την εποχή που θα υπέγραφε τους Oasis.

Παρά τη γενικά καλή συνεργασία των μελών του συγκροτήματος, το album θεωρείται παιδί του ιδιοφυούς Kevin Shields που λειτουργούσε σαν «τρελός επιστήμονας» του ήχου και καταπιεστικός control freak στο studio παίζοντας όλα τα όργανα (κιθάρα, μπάσο και μερικά ντραμς) και γράφοντας σχεδόν όλους τους ακατάληπτους στίχους που ποτέ δεν έχουν αποδοθεί με ακρίβεια.
Οι συνθήκες ηχογράφησης ήταν συχνά παρανοϊκές, για παράδειγμα οι κουρτίνες και τα παράθυρα ήταν πάντα κλειστά για να μη μπορεί κανείς να δει τι συμβαίνει στο studio. Ο Shields δούλευε ασταμάτητα για ατελείωτους μήνες μέχρι να βρει τον «τέλειο» ήχο της κιθάρας που είχε στο μυαλό του, μέχρι να τελειοποιήσει τις πυκνές “swirling guitars” που δημιουργούν αυτό τον συμπαγή και ονειρικό ήχο. Πολλές είναι οι ιστορίες για τα ψυχεδελικά ναρκωτικά, όπως ecstasy, που καταναλώθηκαν όλη αυτή τη μακρά περίοδο και που βοήθησαν στην ηχογράφηση. Ο Shields ήθελε να φτάσει αυτή την «υπνωτική» κατάσταση του νου -ανάμεσα στην υπνηλία και το ξύπνημα- που οι νευρώνες του εγκεφάλου γεννούν ψυχεδελικά οράματα. Ο ίδιος είχε δηλώσει κάποτε στο NME : “I remember this constant sense of presence, like it was a mixture of angels and ghosts of cows. I kept having this impression of bloody animals and cows all the time–really big, weird faces with big brown eyes.”

Το Loveless ηχογραφήθηκε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου μονοφωνικά. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για την τραχύτητα και τη πυκνότητα του ήχου της κιθάρας. Ο συνιδρυτής Colm Ó Cíosóig, ο οποίος σε μια φάση των ηχογραφήσεων ήταν άστεγος, συμμετείχε μόνο σε δυο τραγούδια του album. Τα αιθέρια φωνητικά ανήκουν στην Bilinda Butcher.

Το Loveless είναι ένα από τα πιο πρωτοποριακά album πειραματικού κιθαριστικού ροκ που πέτυχε έναν ήχο που δύσκολα θα επαναληφτεί ποτέ και πρόκειται για μια αποθέωση της ανεξάρτητης δημιουργίας.

Είναι το magnum opus ενός συγκροτήματος που από τότε αγνοείται. Με την εξαίρεση κάποιων σκόρπιων live εμφανίσεων μέσα στα χρόνια, το συγκρότημα και τα μέλη του είναι άφαντα και ακόμα περιμένουμε το follow up σε ένα από τα καλύτερα ανεξάρτητα rock album των τελευταίων δεκαετιών.

Το Sometimes είναι ένα αριστουργηματικό τραγούδι που αν κάποιος ακούσει πάνω από 6 φορές στο repeat λίγο πριν το ξημέρωμα έχοντας μπροστά του ένα αχανές τοπίο (ξέρω τι λέω) μπορεί και για λίγο να θεωρήσει πως είναι και το καλύτερο τραγούδι που γράφτηκε ποτέ (!). Για εμένα το Loveless ανήκει σε μια μικρή λίστα από album -μαζί με το Sister των Sonic Youth, το You’re Living Αll Over Me των Dinosaur Jr., το Siamese Dream των Smashing Pumpkins, το Psychocandy των Jesus And Mary Chain και το Crooked Rain των Pavement – που προσδιορίζουν όλα όσα ο ίδιος αγαπώ στο indie rock.

About InfluencesOnly

a television version of a person with a broken heart
This entry was posted in Blast From The Past. Bookmark the permalink.

3 Responses to Blast From The Past (#9)

 1. sophia says:

  χαιρομαι που αναφερθηκες στο συγκεκριμενο τραγουδι (Sometimes). Πραγματικα, αν το ακουσεις λιγο πριν η και αρκετα πριν (για καποιους) το ξημερωμα αντιλαμβανεσαι η μαλλον αισθανεσαι οτι ειναι ενα υπεροχο τραγουδι.Ηχος και στιχος σε αρμονια.
  Επιπλεον, ειναι και εντονα συνδεδεμενο με μια αγαπημενη ταινια…. :)

 2. Λατρεμένη ταινία indeed…

 3. sophia says:

  και πολυ αγαπημενη σκηνη!
  οφείλω να ομολογησω οτι με το συγκεκριμενο post με εβαλες στη διαδικασια να ξαναδω την ταινια!
  good for me!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.