One on One

Τώρα που ολοκληρώθηκε η κινηματογραφική σαιζόν του 2010, (συνήθως τη βδομάδα των Όσκαρ αισθανόμαστε ότι η περασμένη χρονιά ανήκει οριστικά στο παρελθόν) και λίγο πριν μπει σε κανονική τροχιά το 2011, ξεπετάχτηκε από το πουθενά ένα αναπάντεχο φιλμ με τίτλο The Sunset Limited που αξίζει την προσοχή.

Τα πρόσωπα του έργου είναι μόνο δυο. Ο χώρος δράσης είναι ένα μικρό διαμέρισμα ενός άθλιου κτιρίου μιας υποβαθμισμένης οικονομικά περιοχής. Οι σειρήνες των περιπολικών απ’ το δρόμο και οι κραυγές από τα άστεγα junkie που τριγυρνούν απ’ έξω, είναι το soundtrack μιας σύντομης συνάντησης δυο χαρακτήρων που προέρχονται από αντιδιαμετρικά αντίθετα πολιτιστικά background. Δυο χαρακτήρες «μόνοι» τους στο κόσμο με διαφορετικό τρόπο.

Ο Tommy Lee Jones υποδύεται έναν καθηγητή που εκείνη τη μέρα αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του πηδώντας μπροστά στο τρένο. Ο Samuel L.Jackson είναι ο καλός Σαμαρείτης που βρέθηκε στη σωστή στιγμή στο σωστό μέρος και του «έσωσε» τη ζωή. Το διαμέρισμα του άνδρα-σωτήρα βρίσκεται στη καρδιά ενός αστικού γκέτο. Εκεί θα του μιλήσει για τις αξίες της ζωής, για το δικό του βίαιο παρελθόν, για το κάλεσμα του Θεού και τη σωτήρια δύναμη της Βίβλου. Ο καθηγητής θα αντιδράσει εξηγώντας το ιδεολογικό τέλμα που έχει πέσει, για την έλλειψη πίστης του σε όλα όσα κάποτε πίστευε, για την κατάθλιψη που περνάει και το ψυχολογικό αδιέξοδο που έχει βρεθεί.

Σε λίγα τετραγωνικά χώρου με ένα τραπέζι να τους χωρίζει, οι δυο τους θα έχουν μια συγκλονιστική αντιπαράθεση σε θέματα φιλοσοφικά, θα διαφωνήσουν σε ζητήματα θρησκείας, θα κοντραριστούν πάνω στις αντιλήψεις τους περί ζωής και θα συγκρουστούν ιδεολογικά στα δίπολα μόρφωσης και γνώσης, κυνισμού και συμπόνιας, πίστης και αμφισβήτησης.

To Sunset Limited είναι εξαιρετικό σε επίπεδο ερμηνειών εξ’αιτίας των δυο πρωταγωνιστών, με τη διακριτική σκηνοθεσία του Tommy Lee Jones που χειρίζεται με στιβαρότητα το πυκνό και βαρύ υλικό του σεναρίου του συγγραφέα Cormac McCarthy (No Country For Old Men, The Road). Αναπτύσσει αμφιλεγόμενα ηθικά και θεολογικά ζητήματα που επιβάλλεται να συζητηθούν μετά το τέλος της ταινίας.

 

Δείτε ακόμη: Πέντε ταινίες που είναι εξολοκλήρου βασισμένες στον διάλογο δυο χαρακτήρων.

 

Chinese Coffee (2000)

Σκηνοθεσία : Al Pacino

Οι δυο πρωταγωνιστές : Al Pacino, Jerry Orbach

Στη δεύτερη σκηνοθετική απόπειρα του (μετά το Σεξπηρικό ντοκιμαντέρ Looking For Richard), ο Al Pacino υποδύεται έναν βιοπαλαιστή συγγραφέα του περιθωρίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος μετά από χρόνια στην αφάνεια και μετά από μια αυτοκαταστροφική ερωτική σχέση, έχει καταφέρει να γράψει ένα βιβλίο στο οποίο ο ίδιος έχει επενδύσει. Το βιβλίο έχει βασιστεί στις εμπειρίες που μοιράζεται με τον -επίσης συγγραφέα- κολλητό φίλο του. Η συζήτηση που θα ακολουθήσει σχετικά με το περιεχόμενο του βιβλίου θα πυροδοτήσει συναισθήματα, θα δημιουργήσει έκρηξη οργής και θα ανασύρει τραυματικές μνήμες. Ρεσιτάλ ηθοποιίας από τον Pacino σε ένα προσωπικό του project που εργάστηκε με πάθος.

A Pure Formality (1995)

Σκηνοθεσία : Giuseppe Tornatore

Οι δυο πρωταγωνιστές : Gérard Depardieu, Roman Polanski

Πρόκειται για ένα από τα πιο συγκλονιστικά Ευρωπαϊκά θρίλερ των 90’s. Ο Depardieu είναι στο ρόλο ενός ανθρώπου που συλλαμβάνεται στη μέση της νύχτας να τρέχει σαν τρελός να ξεφύγει από κάτι, χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα για το πώς βρέθηκε εκεί και τι έχει συμβεί. Ο επιθεωρητής που τον συλλαμβάνει (ο Polanski περιορίζεται στο ρόλο του ηθοποιού σε ένα θρίλερ που θα πέθαινε να σκηνοθετήσει ο ίδιος) έχει τις υποψίες του σχετικά με έναν φόνο που έγινε στην περιοχή. Υποδειγματική ατμόσφαιρα ψυχολογικού τρόμου, σκηνοθετικά τρικ που παίζουν με τα όρια του κάδρου, παιχνίδια που μυαλού και ένα φινάλε-αποκάλυψη που προκαλεί σοκ.

Oleanna (1994)

Σκηνοθεσία : David Mamet

Οι δυο πρωταγωνιστές : William Macy, Debra Eisenstadt

Όλα τα χαρακτηριστικά της δηλητηριώδους πένας του David Mamet βρίσκονται σε ένα λιγότερο γνωστό έργο του. Η γλαφυρή περιγραφικότητα, τα στιλιστικά κόλπα, οι καυστικοί μονόλογοι, οι παύσεις, οι επαναλήψεις και η ωμή επιθετικότητα βρίσκουν εφαρμογή σε έναν μακροσκελή διάλογο μεταξύ ενός καθηγητή και μιας φοιτήτριας η οποία απέτυχε στις εξετάσεις. Ένας διάλογος που παίρνει συνέχεια παράταση και φτάνει μέχρι την καταπίεση. Η ταινία αφήνει στον θεατή το ρόλο να διακρίνει τα όρια της παρενόχλησης και του εκβιασμού στη συζήτηση των δυο ηρώων με άξονα το εκπαιδευτικό σύστημα.

Before Sunset (2004)

Σκηνοθεσία : Richard Linklater

Οι δυο πρωταγωνιστές : Ethan Hawke, Julie Delpy

Δέκα χρόνια μετά το ξημέρωμα στη Βιέννη, ο Jesse και η Celine θα περάσουν ένα ηλιοβασίλεμα στο Παρίσι. Μια δεκαετία χρειάστηκε για να κλείσει ο κύκλος του πιο όμορφου νεανικού love story που γράφτηκε για το σινεμά τα τελευταία είκοσι χρόνια. Από μια τυχαία συνάντηση και ένα ραντεβού που δεν έγινε ποτέ, σε έναν ρομαντικό και αμήχανο απογευματινό περίπατο που φέρνει δάκρυα στα μάτια και μόνο με την ανάμνηση. Ο χαμένος χρόνος και οι αναμνήσεις μιας ζωής που εξανεμίζονται με μια απλή χειραψία. It was meant to be…

Closet Land (1991)

Σκηνοθεσία : Radha Bharadwaj

Οι δυο πρωταγωνιστές : Madeleine Stowe, Alan Rickman

Ξεχασμένη ταινία των αρχών της δεκαετίας του 90, με καφκικό μυστήριο και σαδιστικές τακτικές ανάκρισης. Μια συγγραφέας παιδικών ιστοριών κατηγορείται πως περνάει πολιτικά μηνύματα εναντίων του καθεστώτος μέσα από τα παραμύθια της. Σε ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα, που μοιάζει με αστυνομικό τμήμα του μέλλοντος, οι αντοχές της ηρωίδας θα δοκιμαστούν απέναντι στο σκληρό ανακριτή. Επιθετικότητα, πλύση εγκεφάλου, σπάσιμο ηθικού και ψυχολογική βία σε μια ταινία που θα μπορούσε να είναι και διαφήμιση της Διεθνούς Αμνηστίας.

About InfluencesOnly

a television version of a person with a broken heart
This entry was posted in Article, Cinema. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.