The Camera Tells the Truth 24 Times a Second

H σειρές ταινιών-ντοκιμαντέρ με τίτλο Zeitgeist, μου θυμίζουν κάτι διαφημίσεις για μεθόδους που υπόσχονται πως θα μάθεις ξένες γλώσσες σε μια βδομάδα. Ακροβατικά άλματα σε ιδέες, ανακρίβειες και η μέθοδος της αντίστροφης λογικής για το τελικό point.Ταινίες για ανθρώπους που δεν έχουν διάθεση να διαβάσουν ή να ασχοληθούν γενικά και πιστεύουν ότι θα μάθουν «μεγάλες αλήθειες» όταν είναι χωνεμένες από άλλους ή προτιμούν τη «γνώση» με ένεση στο μυαλό ή με κλύσμα, παρά με αναζήτηση και προσωπική σκέψη.

Φέτος υπήρξαν τρία καταπληκτικά ντοκιμαντέρ με καθαρά πολιτικό πυρήνα, που ξέρουν τι λένε, απευθύνονται σε ανθρώπους με προβληματισμό και επιχειρούν να εξετάσουν δύσκολα και απαιτητικά θέματα χωρίς δημαγωγίες και φανφάρες.

Waiting for Superman

Το εκπαιδευτικό σύστημα στο μικροσκόπιο. Μια διεισδυτική ματιά στις προβληματικές δομές της εκπαίδευσης στην Αμερική, που καταδικάζει σε αμάθεια και αναλφαβητισμό τη μάζα ή προδικάζει την επιτυχία εύπορων παιδιών από την πρώτη κιόλας τάξη. Η γειτονιά και το βιοτικό επίπεδο σε σχέση με τα κολλέγια. Το αδιέξοδο σε κάθε προσπάθεια αλλαγής, τα συνδικάτα, το πολιτικό παιχνίδι που παίζεται πίσω από την πλάτη κάθε 5χρονου παιδιού, και τα σχολεία-κρεατομηχανές που οδηγούν τους μαθητές που ανήκουν σε μειονότητες σε παραίτηση πριν τα 15 χρόνια ή στις φυλακές. Υποδειγματικό ντοκιμαντέρ, ανθρωποκεντρικό όσο και πολιτικό που ανοίγει διάλογο και δεν προπαγανδίζει. Προσοχή στο τραγούδι του John Legend στους τίτλους τέλους.

Gasland

Ένα οδοιπορικό από το Arkansas και τη Louisiana μέχρι το Colorado τη Utah το Texas και πολλές ακόμα πολιτείες της Αμερικής, που σοκάρει με όσα αποκαλύπτει και αφορά τις επιχειρήσεις φυσικού αερίου.Η άντληση φυσικού αερίου, οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας, οι χημικές διαδικασίες και οι αδιανόητες ποσότητες μολυσμένου πόσιμου νερού. Αχανείς εκτάσεις σε αραιοκατοικημένες πολιτείες στο έλεος των χημικών απόβλητων και το νερό της βρύσης να περιέχει χημικά προκαλώντας καρκίνους και θανάτους. Η διεξοδική έρευνα ενός κατοίκου της Pennsylvania που με μια κάμερα γίνεται μάρτυρας μιας τρομερής συγκάλυψης. Υποψήφιο για όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ φέτος.

Inside Job

Το αντίδοτο στους λαϊκισμούς και τη γραφικότητα του Michael Moore. Εμπρηστική ταινία που αναλύει διεξοδικά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης των τραπεζών. Σκληρές και έξυπνες ερωτήσεις από έναν δημιουργό που κατέχει καλά το θέμα και δεν έχει μόνο καλές προθέσεις και οργή κατά της μηχανής, αλλά αποσπά πλήθος πληροφοριών. Ο Charles Ferguson επιχειρεί μια ακτινογραφία ενός -εκτός  ελέγχου- χρηματοπιστωτικού συστήματος δίνοντας τροφή για σκέψη και απαντήσεις για επεξεργασία. Τα αίτια μιας προδιαγεγραμμένης κοινωνικής καταστροφής που έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του 80 και το τερατώδες καπιταλιστικό καθεστώς που το Κογκρέσο, το Πεντάγωνο, η Wall Street, οι κυβερνήσεις (Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων) και η αφρόκρεμα των τραπεζιτών κατάφεραν να χτίσουν. Ντοκιμαντέρ που επιχειρεί να πυροδοτήσει τη διάθεση του θεατή να αρχίσει να μαθαίνει, παρά να τον κάνει να αισθανθεί ότι «κατέχει» τις απαντήσεις.

Advertisements

About InfluencesOnly

a television version of a person with a broken heart
This entry was posted in 3, Cinema. Bookmark the permalink.

One Response to The Camera Tells the Truth 24 Times a Second

  1. Chris says:

    Νόμιζα πως είμαι ο μόνος που δεν τα έχει δει αλλά λεω να σεακουσω και να μην ασχοληθω, λεω να δω αυτα που προτεινεις και φαινονται πολυ ωραια οπως τα περιγραφεις.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s