Blast From The Past (#6)

The Beatles – I Am The Walrus (1967)

Η άναρχη , ασύνδετη φύση του τραγουδιού I Am The Walrus οφείλεται στο ότι πρόκειται για συρραφή σκόρπιων ιδεών του John για διαφορετικά τραγούδια που έγραφε και κανένα τους δεν έδειχνε να πηγαίνει πουθενά. Ένα από αυτά το εμπνεύστηκε ακούγοντας σειρήνα ενός περιπολικού και το άλλο ήταν μια παστοράλ μελωδία για τον κήπο του στο Γουέιμπριτζ, τα οποία έμπλεξε με ένα ακατανόητο τραγουδάκι για κάποιον που κάθονταν σε μια νιφάδα καλαμποκιού, τα στιχάκια από ένα παιδικό τραγούδι γεμάτο αινιγματικά στοιχεία « Yellow matter custard, green slop pie, All mixed together with a dead dog’s eye, Slap it on a butty, ten foot thick, Then wash it all down with a cup of cold sick» (Κίτρινη κρέμα και πράσινη ζουμόπιτα, ανακατεμένα με μάτι ψόφιου σκύλου, άλειψ’ τα με τρίμετρο σάντουιτς και κατέβασέ τα με μια κούπα κρύα αηδία…) και στίχους από τον Σαίξπηρ και το Bασιλιά Λήρ. Στη συνέχεια δημιούργησε μερικές αστείες εικόνες (semolina pilchards /σιμιγδαλένιες σαρδέλες, elementary penguins) βάζοντας ακόμα μερικές ακατάληπτες λέξεις δανεισμένες από το βιβλίο The Psychedelic Experience του αρχιερέα του LCD, Timothy Leary. Ήταν μια ποιητική απόδοση του αρχαίου Θιβετιανού Βιβλίου των Νεκρών το οποίο τους έστειλε ο Μπάρι Μάιλς, ιδιοκτήτης ενός underground βιβλιοπωλείου που έστελνε στους Beatles σημαντικά βιβλία.

Ο Paul με τον John έκαναν εκτεταμένη εξερεύνηση του LCD μετά το 65 και είχαν αναπτύξει ενδιαφέρον για τις ινδουιστικές διδαχές και τα διδάγματα  του «γκουρού» Μαχαρίσι Μαχές, τα οποία με κάποιο τρόπο άγγιζαν μια χορδή σε όσους πειραματίζονταν έντονα με το LSD. Όλα αυτά βρήκαν το δρόμο τους σε μια σουρεαλιστική μορφή σε το I Am The Walrus.

Το σίγουρο είναι πως ο «βασικός πιγκουίνος που τραγουδούσε Χάρε Κρίσνα» είναι μια μπηχτή του Lennon στον Άλεν Γκίνσμπεργκ που τότε έψελνε το μάντρα Χάρε Κρίσνα σε διάφορες εκδηλώσεις. Η ίδια η φώκια (walrus) προέρχονταν από το ποίημα του Λουίς Κάρολ «Η φώκια και ο μαραγκός». Ο eggman υποτίθεται πως αναφέρεται στον τραγουδιστή των Animals, Eric Burton που είχε την παράξενη συνήθεια να σπάει αβγά πάνω στις γυναίκες ενώ έκανε έρωτα και είχε αποκτήσει το παρατσούκλι ο «αβγουλάς». Η Marianne Faithful είχε δηλώσει πως ο McCartney της είχε εκμυστηρευτεί πως η φράση «semolina prichard” αναφέρονταν στον αρχιφύλακα Νόρμαν Πίλτσερ που ήταν γνωστός για τη λύσσα με την οποία κυνηγούσε τους rock stars για ναρκωτικά. Η ηχογράφηση του πιο αλλόκοτου αριστουργήματος των Beatles κράτησε αρκετές βδομάδες αφού χρησιμοποίησε βιολιά, τσέλα, κλαρινέτο και μια 16μελή χορωδία.

Δεκάδες τραγούδια των Beatles ήταν αντικείμενο εικασιών για το μερίδιο της σύνθεσης και των στίχων μέσα στα χρόνια, πάντα με αλληλοκατηγορίες μεταξύ του John και του Paul. Πάντως ο Lennon φαίνεται να έχει γράψει το μεγαλύτερο μέρος αυτού του τραγουδιού.  Ένα χρόνο αργότερα στο τραγούδι Glass Onion, από το «Λευκό ‘Άλμπουμ», o Lennon αναφέρει στους στίχους «Ηere’s another clue for you all, The walrus was Paul». Tο τι ακριβώς εννοούσε παραμένει αδιευκρίνιστο…

http://www.dailymotion.com/video/x1bri3_i-am-the-walrus_music

About InfluencesOnly

a television version of a person with a broken heart
This entry was posted in Blast From The Past. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.