Public Speaking

H Fran Lebowitz είναι μια ασυνήθιστη συγγραφέας και ιδιαίτερη προσωπικότητα, από την εποχή που ο Andy Warhol την είχε προσλάβει στο περιοδικό Interview στη δεκαετία του 70.

Ο Martin Scorsese αναλαμβάνει να κάνει μαζί της μια βόλτα στη Νέα Υόρκη και να κάνει το κοινό να την θυμηθεί ή να την ανακαλύψει. Όχι τόσο τη ζωή της, αλλά κυρίως τον ακατάπαυστο και καυστικό λόγο της. Η Lebowitz μπορεί να μιλάει για ώρες για τα πιο δύσκολα κοινωνικά θέματα, όπως ο Scorsese μπορεί να μιλάει για ώρες για σινεμά.  Στο φιλμ μιλάει για θέματα όπως ο ρατσισμός, τα δικαιώματα των gay, την πολιτική και πολλά πνευματικά θέματα που βασανίζουν την Αμερικανική ψυχολογία τις τελευταίες δεκαετίες.

Για μιάμιση ώρα ο φακός του Scorsese θα ακολουθήσει τη Lebowitz σε διαλέξεις και ομιλίες και θα την αφήσει  να μιλήσει για το «συγγραφικό μπλοκάρισμα» που περνάει εδώ και 30 χρόνια -μετά τα δυο πρώτα βιβλία της, τα οποία είναι τόσο παλιά που τα παρουσίασε στο studio 54- αλλά και για τη δουλειά της με το Vanity Fair.

Σαν γνήσια Νεοϋορκέζα διανοούμενη, η Lebowitz χρησιμοποιεί τις εμμονές και την εμπειρία της, από τα καυτά χρόνια της  δεκαετίας του 60, σαν εργαλεία γνώσης και μιλάει για όσα ήταν κάποτε η Νέα Υόρκη, για την καλλιτεχνική αποτυχία εν γένει και την αποστροφή της για την τεχνολογία, με χιούμορ και αυτοσαρκασμό,  θυμίζοντας έντονα μια άλλη μορφή της καλλιτεχνικού κύκλου του Manhattan, τον Woody Allen.

Το Public Speaking είναι μια ανέλπιστη συνάντηση δυο προσωπικοτήτων που τελικά έχουν περισσότερα κοινά απ’ όσα φαίνονταν στην αρχή.

Θαυμάζω το γεγονός ότι ο Scorsese ανάμεσα στο Shutter Island που βγήκε το Φεβρουάριο του 2010 και το τρισδιάστατο Hugo Cabret που γύρισε και θα προβληθεί το Δεκέμβρη του 2011, βρίσκει χρόνο να κάνει το πορτρέτο της Fran Lebowitz στο Public Speaking, υπογράφει ένα ωριαίο ντοκιμαντέρ για τον Elia Kazan το Letter to Elia που βγαίνει σε dvd, γύρισε τον πιλότο της σειράς Boardwalk Empire και τώρα τελειώνει ένα ντοκιμαντέρ για τον George Harrison με τίτλο Living in the Material World, που θα προβληθεί το 2011, και που θα είναι μια άτυπη συνέχεια στο No Direction Home που είχε κάνει για τον Dylan και στο Shine A Light για τη συναυλία των Rolling Stones, και ανάμεσα σε αυτά εξακολουθεί να αναπαλαιώνει και να συντηρεί παλιές ταινίες του κλασσικού κινηματογράφου. Δεν τον θαυμάζω απλά…αισθάνομαι μεγάλο δέος.

 

Αναζητήστε ακόμη :

Lenny (1974)

H ζωή του stand-up κωμικού με τα εμπρηστικό χιούμορ. Ο Lenny Bruce ήταν επαναστάτης στην κωμωδία και στο ρόλο του ο Dustin Hoffman κάνει την ερμηνεία της ζωής του. Τα ταμπού του προφορικού λόγου, οι λέξεις-χειροβομβίδες στα θεμέλια του εκδικητικού Αμερικάνικου συστήματος, η αφύπνιση συνειδήσεων με το επιθετικό χιούμορ και τα όρια των λέξεων.  Ταινία-σοκ από τον Bob Fosse η οποία παραμένει μια από τις καλύτερες στιγμές του σύγρονου κινηματογράφου.

American Boy : A Profile of Steven Prince (1978)

Ο Steven Prince είχε ένα μικρό ρόλο στο Taxi Driver σαν τον τύπο που πουλάει τα όπλα στον De Niro. To 1976 o Martin Scorsese γοητεύεται από την αφηγηματική δεινότητα του Steven Prince και αποφασίζει να τον κινηματογραφήσει απλά να μιλάει μέσα σε ένα διαμέρισμα. Ένας παράξενος  τύπος του περιθωρίου της Νέας Υόρκης που αρέσκεται στο να αφηγείται ιστορίες με πόρνες, υπόκοσμο και dealers.  Αυτό που προκύπτει είναι ένα ντοκουμέντο μιας ολόκληρης εποχής. Από τις αφηγήσεις του Steven Prince σε αυτό το φιλμ, ο Tarantino ξεσήκωσε ολόκληρη τη σκηνή του overdose με την Uma Thurman και τον John Travolta στο Pulp Fiction.

The Cruise (1998)

O σκηνοθέτης Bennett Miller (ο οποίος αργότερα σκηνοθέτησε το φιλμ Capote) παρακολουθεί τον τρελό του χωριού, ή μάλλον της Νέας Υόρκης. Ο  Tim “Speed” Levitch κάνει μια γύρα στις γειτονιές τις Νέας Υόρκης, μιλάει για την αρχιτεκτονική της πόλης, φιλοσοφεί ακατάπαυστα, μιλάει για τον εαυτό του και το πόσες φορές τον έχουν συλλάβει επειδή προτιμάει να κοιμάται σε οροφές ψηλών κτιρίων. Ο πιο ανορθόδοξος και παρανοϊκός οδηγός πόλης. Ένα γέννημα θρέμμα του πεζοδρομίου της Νέας Υόρκης και ένα αναρχικό πνεύμα που μας κάνει με τον τρόπο του, να νιώθουμε κάπως καλύτερα που υπάρχει εκεί έξω.

A Huey P. Newton Story (2001)

Ο Roger Guenveur Smith δεν είναι και από τους πιο γνωστούς Αφροαμερικάνους  ηθοποιούς.  Στην off-Broadway θεατρική παράσταση «A Huey P. Newton Story» όμως δίνει μια tour de force ερμηνεία. Ο Spike Lee σκηνοθετεί την ελεύθερη κινηματογραφική διασκευή του one man show του Smith, στο οποίο ένας ηθοποιός ερμηνεύει τη ζωή του σημαντικότερου «Μαύρου Πάνθηρα» της δεκαετίας του 60, και δίνει ζωή στον εξαιρετικό μονόλογο. Από το αγωνιστικό παρελθόν του Newton στα φλέγοντα χρόνια της δεκαετίας του 60 μέχρι και το άδοξο τέλος του.

About InfluencesOnly

a television version of a person with a broken heart
This entry was posted in Cinema. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.