3 album reissues

Bruce Springsteen & E Street Band

Darkness on the Edge of Town (1978)

Μετά το θρίαμβο του Born To Run, ο λαϊκός ήρωας απ΄το Jersey αντιμετώπισε προβλήματα με τον Mike Appel, manager του εκείνη την εποχή, που τον κράτησαν καιρό μακριά από το studio. Όμως ο Springsteen δεν έμεινε μακριά από τις περιοδείες και δεν έπαψε να γράφει τραγούδια. Όταν ήρθε η ώρα να διαλέξει τα κομμάτια που θα αποτελούσαν το Darkness On The Edge Of Town, ο Bruce είχε περάσει σε άλλη φάση. Οι στόχοι του ήταν διαφορετικοί και ήταν πιο ώριμος σαν μουσικός, ώστε να μπορέσει ν’αφήσει πίσω του τις υπερβολές και τους λαϊκούς ύμνους προς την Αμερικάνικη ψυχή. Αντί να κυκλοφορήσει μια συλλογή με γενναία και βαρβάτα hits (όπως είναι εκπαιδευμένος να κάνει) κάτι σαν Born to Run part II, προσπάθησε να πιάσει ένα mood με τη μουσική του. Να γίνει πιο προσωπικός και πιο άμεσος, να μη κάνει τα πλήθη να παραληρούν αλλά να τους μιλήσει σε διαφορετικό επίπεδο. Η επιλογή των τραγουδιών για το album άφησε έξω σορό από τραγούδια που είχαν συσσωρευτεί τόσα χρόνια και που δεν εξυπηρετούσαν το προφίλ του αριστουργηματικού όπως αποδείχθηκε Darkness On The Edge Of Town. Πολλά δόθηκαν σε άλλους, άλλα εμφανίστηκαν αργότερα και άλλα έμειναν στο αρχείο. Τώρα τα τραγούδια δε μιλούσαν για αυτούς που είναι γεννημένοι να τρέχουν αλλά γι’αυτούς που δεν ξέρουν που να πάνε. Για τους συμβιβασμούς της ενηλικίωσης που διαδέχονται τα ονειροπόλα νιάτα. Για θυσίες και υποσχέσεις μιας καλύτερης ζωής παρά τα “dreams that tear you apart”.

Τα δυο bonus discs που συνοδεύουν το album περιέχουν 22 τραγούδια που έμειναν έξω, και δεν κυκλοφόρησαν ποτέ. Δεν υπήρχαν καν στο box set Tracks. Μερικά αφού σουλουπώθηκαν λιγάκι στο studio. Τραγούδια σαν το “Breakaway”το “The Way” το “Someday (We’ll Be Together)” και το καταπληκτικό “Save My Love”  φαίνεται απίστευτο που δεν μπήκαν στο τελικό album. Ο Springsteen θυσίασε το “Because The Night” και το “Fire” που άλλοι θα κυκλοφορούσαν σαν singles-κράχτες (κατέληξαν στην Patti Smith και στις Pointer Sisters), για να υπηρετήσει το όραμα του Darkness. Μερικά τραγούδια αφορούν μόνο τους hardcore Springsteen fans αλλά το σύνολό τους πιάνει απόλυτα το πνεύμα ενός μουσικού στο απόλυτο peak του όταν είναι κλεισμένος στο studio και το τελευταίο που θέλει είναι να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες του έξω κόσμου που χτυπάνε με μανία τη πόρτα.

Το box set περιλαμβάνει το ντοκιμαντέρ The Promise: The Darkness On The Edge Of Town Story, και ακόμα δυο DVD με live υλικό. Μια συναυλία στο Houston το 1978 και ολόκληρο το album εκτελεσμένο live το 2009.

David Bowie

Station To Station (1976)


 

Μιλάμε για τα μέσα της δεκαετίας του 70 και για τον David Bowie. Οπότε όσο λιγότερα λόγια τόσο το καλύτερο. Ο “άνθρωπος που έπεσε στη Γη” μετά το Young Americans συνέχισε με το Station To Station. Λίγο μετά τον εξωγήινο Ziggy και λίγο πριν τη τριλογία με τον Brian Eno (Low, Heroes, Lodger) ήταν η ώρα του Thin White Duke. Μετά το sci-fi και τη “πλαστική” soul που προηγήθηκαν και λίγο πριν την αυτοεξορία και τον πειραματισμό του Βερολίνου, ήταν η ώρα μιας bigger than life μορφής που θα περιπαίζει στρατιές επίδοξων εραστών και θα σοκάρεται με κάθε συναίσθημα που δεν ανήκει στις παρενέργειες της κοκαΐνης.  Αυτός είναι ο οικοδεσπότης ενός album χωρίς αφετηρία και προορισμό αλλά με την ακόρεστη pop δυναμική του Bowie όταν γράφει τραγούδια. Δεν υπάρχουν τραγούδια που να ξεχωρίζουν περισσότερο, είτε είναι το ομώνυμο δεκάλεπτο τραγούδι, είτε είναι η διασκευή στο “Wild is the Wind”, ή το σχεδόν κωμικό “TVC 15” (που βασίζεται σε μια ιστορία του Iggy Pop) ή το “Word on a Wing” με τους υπέροχους στίχους, ή το Stay που συνεχίζει την plastic soul του Young Americans, ή το συγκλονιστικό “Golden Years”.

Στην deluxe έκδοση υπάρχει η συναυλία του Bowie του 1976 από το Nassau Coliseum στη Νεα Υόρκη, σε δυο extra cd και πολλά outtakes.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκδοση βινυλίου υπάρχει ένα ολοσέλιδο εισαγωγικό σημείωμα του Cameron Crowe για το album.

Paul McCartney & Wings

Band On The Run (1973)


 

Μετά τα εβδομηκοστά γενέθλια του Lennon που στάθηκαν αφορμή για να επανακυκλοφορήσει ο κατάλογος της δισκογραφίας του, ο Paul McCartney βάζει μπρος το δικό του σχέδιο να κυκλοφορήσει ξανά όλα τα προσωπικά του album και αυτά με τους Wings. To σχέδιο ξεκινάει με το Band on the Run, το καλύτερο album του McCartney από το 1970 μέχρι σήμερα. To album έγινε remastered από την ομάδα του Abbey Road που είναι υπεύθυνη για τις περσινές επανεκδόσεις των Beatles. Ίσως η solo καριέρα του McCartney να μην έχει την ίδια εκτίμηση με αυτή του περισσότερο “μυθικού” Lennon. Όμως όσοι έχουν παρακολουθήσει καλά τις προσωπικές καριέρες των τεσσάρων Beatles, δύσκολα θα φέρουν αντίρρηση στο ότι ο Paul ήταν ο καλύτερος μελωδός απ΄ολους. Έγραφε τραγούδια και στον ύπνο του. Οι μελωδίες έβγαιναν από το μυαλό του με τη φυσικότητα που ανέπνεε. Μπορεί να μην είχε το icon status του John -Love and Peace- Lennon, ούτε το σοφιστικέ προφίλ του Harrison, ούτε καν το coolness του Ringo αλλά σαν songwriter είναι με διαφορά ο πιο σπουδαίος από τους άλλους. Μια καλή αρχή για να το διαπιστώσει κανείς είναι αυτό το album.

Η έκδοση περιέχει ένα βιβλίο 120 σελίδων, δυο bonus CD με ακυκλοφόρητες ηχογραφήσεις και audio documentary για όλα τα τραγούδια. Επίσης υπάρχει και ένα DVD με video για πολλά τραγούδια, υλικό από το studio στη Νιγηρία που έγιναν οι ηχογραφήσεις και ένα special πρόγραμμα για την τηλεόραση με τίτλο One Hand Clapping όπου ο Paul McCartney ερμήνευσε τα “Helen Wheels”, “Country Dreamer” και αρκετά ακόμη κομμάτια του album.

About InfluencesOnly

a television version of a person with a broken heart
This entry was posted in 3. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.