I think of Dean Moriarty

Με μεγάλη απογοήτευση μαθαίνω ότι σύντομα ολοκληρώνονται τα γυρίσματα της μεταφοράς στον κινηματογράφο του βιβλίου On The Road του Jack Kerouac.

Αντιμετωπίζω με σκεπτικισμό το κινηματογραφικό εγχείρημα του συμπαθή σκηνοθέτη Walter Salles. Δεν μπορώ να αντιμετωπίσω σοβαρά την επίσης συμπαθητική Kristen Stewart στο ρόλο της Marylou (πρόκειται για την Luanne Henderson τη πρώτη σύζυγο του Neal Kassady) ούτε την μετριότατη Kristen Dunst στο ρόλο της Camille (στην ουσία η Carolyn Kassady, η δεύτερη σύζυγος του Neal). Με τη Chloë Sevigny θα το συζητούσα… O Sam Riley ήταν καλός σαν Ian Curtis στο Control αλλά επιφυλάσσομαι για το ρόλο του Sal Paradise (του alter ego του Kerouac). Τον άλλο πρωταγωνιστή, τον πιτσιρικά Garrett Hedlund δεν τον έχω ξαναδεί.

Δε μπορώ εύκολα να δεχτώ ότι θα μιλάει κόσμος για το On The Road λέγοντας δεν το έχω διαβάσει αλλά έχω δει την ταινία. Ίσως είμαι υπερβολικός αλλά μερικά βιβλία έχουν μια ιστορική σημασία και μια δύναμη γραφής, που και η καλύτερη μεταφορά στην οθόνη μοιάζει απελπιστικά αχρείαστη και εξ΄ορισμού άστοχη.

Εδώ δεν είναι ένας κατάλληλος χώρος που θα αναλυθεί η βαρύτητα, η σημασία και το εκτόπισμα του βιβλίου του Kerouac.

Ένα κείμενο δεν αρκεί να περιγράψει την πυρετώδη γραφή και τον πύρινο λόγο που ξεπετάγεται κυριολεκτικά, από τις σελίδες της του On The Road.

Με μεγάλη επιφυλακτικότητα βλέπω και την ταινία Rum Diary, η οποία είναι βασισμένη στο βιβλίο του Hunter S. Thompson. Ο Jonny Depp δίνει μια ελαφρά αξιοπιστία στο project αλλά δεν είναι κάθε μέρα του αγίου Gilliam… Σχεδόν σίγουρο είναι για το 2012 και το σχέδιο του Steve Buscemi να μεταφέρει το Queer του William Burroughs στη μεγάλη οθόνη… Oh…! Come on people!!!

Οι παρακάτω δέκα ταινίες είναι αυτές που έχουν γυριστεί και είναι βασισμένες άμεσα ή έμμεσα στη beat λογοτεχνία.  Οι παρακάτω fiction ταινίες, τοποθετημένες χρονολογικά, αποτελούν τον πλήρη οδηγό της beat γενιάς των καταραμένων ποιητών που έδρασαν στην Αμερική της δεκαετίας του 50 όπως τους μεταχειρίστηκε ο κινηματογράφος. Είτε ασήμαντες, είτε αριστουργήματα, είναι η μόνη σύνδεση του επαναστατικού πνεύματος των συγγραφέων και των μη-κινηματογραφήσιμων βιβλίων τους με το σινεμά. Εξαιρούνται τα πάσης φύσεως ντοκιμαντέρ.

The Beat Generation (1959)

Περισσότερο ένα ντοκουμέντο μιας εποχής παρά ένα σημαντικό noir για τη γενιά των beat ποιητών. Αντί για την πρώτη και σημαντικότερη καταγραφή του πνευματικού φαινομένου, έχουμε ένα exploitation της MGM με όλα τα ενδιαφέροντα στοιχεία όπως την ποίηση και τη jazz να είναι σε δεύτερη μοίρα, και στο προσκήνιο να υπάρχει μια αστεία αστυνομική πλοκή.

The Subterraneans (1960)

Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Kerouac, χωρίς βέβαια να έχει την παραμικρή σχέση με αυτό πέρα από τον τίτλο, το ξεχασμένο b movie είναι μια σκέτη καταστροφή.

Ξέφρενη jazz και έξαλα νιάτα στο San Fransisco… Φιάσκο. Αφορά μόνο όσους θέλουν να έχουν μια πλήρη συλλογή πάνω στο αντικείμενο.

Heart Beat (1980)

Σημαντική beat ταινία για την εποχή της με τον Nick Nolte στο ρόλο του Neal Cassidy και της Sissy Spacek στο ρόλο της  Carolyn Cassady.

Ο John Heart υποδύονταν τον Jack Kerouac. Ίσως η πιο ρεαλιστική απόπειρα να μεταφερθεί το πνεύμα και το lifestyle της εποχής που γέννησε το On The Road.

Barfly (1987)

O σκηνοθέτης Barbet Schroeder καταφέρνει να συλλάβει το μεγαλείο της παρακμής του Charles Bukowski.

Ο Mickey Rourke ερμήνευσε με συνέπεια την παρανοϊκή και διεστραμμένη, big mouth περσόνα του αυτοκαταστροφικού ποιητή του πεζοδρομίου, που ζούσε πνιγμένος στο αλκοόλ και τους καυγάδες.

Naked Lunch (1991)

Ο μέγιστος Καναδός οραματιστής David Cronemberg, καταφέρνει τα ακατόρθωτα με τη διασκευή του στο αιρετικό αριστούργημα του William Burroughs.

Μια πανδαισία σκηνοθετικής βιρτουοζιτέ και υποδειγματικού ψυχολογικού σοκ. Ένα παραισθησιογόνο ταξίδι στο υποσυνείδητο που δεν πρόκειται να ξεπεραστεί από το χρόνο.

The Last Time I Committed Suicide (1997)

Το σενάριο της ταινίας είναι βασισμένο στο γράμμα που έγραψε ο Neal Cassady στον Jack Kerouac. Τον τελευταίο υποδύεται ο Keanu Reeves.

Ενδιαφέρον ανεξάρτητο φιλμ που εξερευνά τη ζωή και τις σκέψεις του Cassady στα μέσα της δεκαετίας του 40, πριν την beat έκρηξη.

Beat (2000)

Ο άγριος βίος του William Burroughs σε ένα ξεχασμένο και όχι ιδιαίτερα σημαντικό φιλμ.

Αφορά όσους ενδιαφέρονται να δουν τα πάντα γύρω από τη beat generation και όσους ενδιαφέρονται να δουν τον Kiefer Sutherland στο ρόλο του Burroughs και την Courtney Love (!) στο ρόλο της γυναίκας του Joan…

Factotum (2005)

Άλλη μια ταινία βασισμένη στον Hank Chinaski, το λογοτεχνικό alter ego Charles Bukowski.Λιγότερο ενδιαφέρουσα ταινία από το Barfly και σχετικά “γειωμένη” και συντηρητική για το θέμα της. Το σώζει μόνο η ερμηνεία του Matt Dillon που είναι ενδιαφέρουσα.

Neal Cassady (2007)

Άγνωστη ταινία που όμως παρουσιάζει ενδιαφέρον για τους fan. Η ταινία εξερευνά τι έγινε στον Neal Cassady αμέσως μετά την κυκλοφορία του “On The Road” και το πώς ο ίδιος αντιμετώπισε την παράδοξη σχέση του με το χαρακτήρα του Dean Moriarty.


Howl (2010)

Σύνθετη και ξεχωριστή ταινία που αφορά το ιστορικό ποίημα του Allen Ginsberg που πυροδότησε τους συνοδοιπόρους του και έβαλε φωτιά στη λογοκρισία της εποχής.Το ιστορικό της δίκης για τη δημοσίευση του βλάσφημου ποιήματος, το προσωπικό πορτραίτο του Ginsberg και η εμπρηστική δύναμη του λόγου του σε ένα ανεξάρτητο κινηματογραφικό πείραμα. Must see.

…και 10 τραγούδια που αναφέρονται μέσα από τους στίχους τους στον Jack Kerouac.

Ella FitzgeraldLike Young (1959)

H Ella Fitzgerald τραγουδάει με το δικό της τρόπο…

Στους στίχους του τραγουδιού την ακούμε να περιγράφει τον καλό της με αυτά τα λόγια…

He reads Kerouac like young

Βρίσκεται στο album της Get Happy.

Grateful Dead – That’s It for the Other One (1968)

O Jerry Garcia στο album Anthem of the Sun, φέρνει στη μνήμη του τα χρόνια της νιότης του με τους εξής στίχους που αναφέρονται στο On The Road:

The bus came by and I got on, that’s when it all began,
There was cowboy Neal at the wheel of the bus to never ever land.


Al StewartModern Times (1975)

Υπέροχη μπαλάντα του Al Steuart από το ομώνυμο album του.

Στο ρεφρέν ακούμε:  

Set of down the highway

with your rings and Kerouac

Jethro TullFrom a Dead Beat to an Old Greaser (1976)

Από το album Too Old to Rock ‘n’ Roll.

Ο Ian Anderson κάνει ένα ωραίο tribute με τους στίχους :

sat in the station sharing wet dreams of Charlie Parker, Jack Kerouac, to name a few of the heroes who were too wise for their own good,  left the young brood to go on living without them.


Van MorrisonCleaning Windows (1982)

Ο Van the Man, στο album Beautiful Vision, φέρνει στο μυαλό του τις πρώτες του επιρροές με τα λόγια : I heard Leadbelly and Blind Lemon
On the street where I was born
Muddy Waters singin’ I’m A Rolling Stone
I went home and read my Christmas Humphreys’ book on Zen
Curiosity killed the cat
Kerouac’s Dharma Bums and On The Road


Tom WaitsJack & Neal (1977)

Ο εξίσου καταραμένος Tom Waits υπογράφει ένα καταπληκτικό love letter στους δυο beat ήρωες και εξιστορεί με μοναδικό τρόπο μια περιπέτεια του Jack και του Neal που είναι γεμάτη αναφορές στα βιβλία τους.

Από το album Foreign Affairs.

The SmithsPretty Girls Make Graves (1984)

Ίσως να μην είναι ευρύτερα γνωστό ή εμφανές αλλά οι στίχοι του Morrissey στο Pretty Girls Make Graves αποτελούν μια αναφορά στο βιβλίο του Jack Kerouac με τίτλο “The Dharma Bums”.

Από το πρώτο album τους.


The Go-BetweensThe House That Jack Kerouac Built (1987)

Ωραίο rock τραγουδάκι των Go-Betweens που έχει την πανέξυπνη απορία στους στίχους :

Τι δουλειά έχω εγώ στο σπίτι που έχτισε ο Jack Kerouac?

Μια κάπως ξεχασμένη alternative μπάντα.

10,000 ManiacsHey Jack Kerouac (1987)

Ίσως το πιο γνωστό τραγούδι-tribute στον Kerouac χάρη στον τίτλο του. Μεταξύ άλλων λέει :

Hey Jack, now for the tricky part When you were the brightest star Who were the shadows? Of the San Francisco beat boys you were the favourite.

Now they sit and rattle their bones and think of their blood stoned days

Everything But The GirlMe and Bobby D (1990)

Μέσα από το πολύ καλό album “The Language of Life”. Η Tracey Thorn τραγουδάει:

Me and Saint Jack K never had too much to say. It’s easy driving with your feet,

Go to sleep Saint Jack K, don’t worry your tiny head today


About InfluencesOnly

a television version of a person with a broken heart
This entry was posted in Article. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.