Eels (and other species)

Από τα μέσα των 90’s που ξεκίνησε η πορεία τους μέχρι σήμερα, oι Eels παραμένουν ένα από τα πιο συνεπή και δημιουργικά alt rock συγκροτήματα. Στην ουσία πρόκειται για το project ενός ανθρώπου που υπογράφει με το γράμμα E. (Το όνομά του είναι Mark Oliver Everett).

Οι Eels τους τελευταίους 15 μήνες έχουν κυκλοφορήσει τρία υπέροχα album, σχεδόν θεματικά. Το Hombre Lobo (2009), το End Times (2009) και το Tomorrow Morning (2010). Κοινός παρανομαστής σε κάθε album είναι μια ιδιαίτερη συναισθηματική κατάσταση, που διαχέεται στα τραγούδια του καθενός.

Ο έντονος πόθος και η ερωτική επιθυμία στο ξύπνημα του έρωτα υπάρχει στα τραγούδια του Hombre Lobo. Τραγούδια που υπογραμμίζουν το ξύπνημα των αισθήσεων λίγο πριν την καταιγίδα του έρωτα. Συναισθήματα στο μεταίχμιο της γοητείας και του έντονου πάθους που πυροδοτούν κάθε νέα ερωτική σχέση. Ο Everett, άκρως εξομολογητικός, βάζει απροκάλυπτα τον εαυτό του στο ρόλο του αφηγητή και μιλάει για την διαφορετικότητα του και τη νευρωτική διάσταση που δίνει σε κάθε ξύπνημα ερωτικού ενδιαφέροντος στη ζωή του (sounds familiar) και τραγουδά με τρυφερότητα και ειλικρίνεια για αυτά τα δυσκοίλια σκιρτήματα και τη σεξουαλική τους διάσταση.

Στίχος κλειδί:

My timing is off  She isn’t ready for my love She knows that it’s real  But the situation doesn’t fit  I know what I feel  And I know that this is really  Everything it’s all about  And I don’t have a single doubt  My timing is off


Ο χωρισμός και το τέλος του έρωτα είναι στο επίκεντρο του End Times. Ένα album που μιλάει για τον πόνο και το δυσαναπλήρωτο κενό της εγκατάλειψης με σπουδαία τραγούδια σαν το «A Line in the Dirt», το «In The Beginning» ή τo “I need a mother” που μοιάζει να είναι βγαλμένο από τις στάχτες του Plastic Ono Band. Η μοναξιά μετά την απώλεια του έρωτα, χωρίς τη μπανάλ θλίψη του mainstream folk-rock, χωρίς κλαψουρίσματα και δακρύβρεχτα ακόρντα. Είναι πονεμένα αυτά τα τραγούδια, κουβαλάνε βαρύ φορτίο, που δε μας το φοράνε κολάρο αλλά αφήνουν τα συναισθήματα να μας πλημμυρίσουν διακριτικά.  Προσπάθεια συμφιλίωσης με την ιδέα του «τέλους» και αντιμετώπισης του «ground zero» που κάποτε ήταν η καρδιά του και με οργή που έχει μοναδικό αποδέκτη τον εαυτό του (sounds familiar again).

Στίχος κλειδί:

“Some things you can fuck right up . . . my problem was that I could not see/what was important right in front of me . . . too soon gone man gone . . . She used to love me but it’s over now”


Το πρόσφατο Tomorrow Morning μιλάει για το ουράνιο τόξο μετά τη βροχή. Την υπόσχεση ενός καλύτερου αύριο. Την αισιοδοξία που φέρνει κάθε καινούρια μέρα, όπως υπογραμμίζει το «I’ a Hummingbird». Την θεραπευτική ιδιότητα της αυγής μετά από μια σκοτεινή και δυσοίωνη νύχτα. Το νέο ξεκίνημα μετά το heartbreak (So familiar). Ο E ανακαλύπτει πραγματική έμπνευση στην επούλωση των πληγών. Περισσότεροι ηλεκτρονικοί ήχοι και πιο «πειραγμένη» ενορχήστρωση παρά straightforward rock, μαζί με μια απρόσμενη αισιοδοξία στην ατμόσφαιρα (αν και πικρή).

Στίχος κλειδί:

“I went about my way, unsteady and afraid How could I know I was headed for this day?
And the days, And the weeks, And the months, And the years of my life, It was all worth it, To be here now”


Μια «άτυπη» τριλογία που θα λειτουργούσε και σαν ένα συμπαγές έργο σε τρία μέρη. Ένα συναισθηματικό καλειδοσκόπιο με πραγματική αξία. Το πάθος, η πτώση, η αναγέννηση. Αυτή η βιωματική λούπα συνάδει απόλυτα με το συναισθηματικό εκτόπισμα των τριών album που μπορούν να ακούγονται σε επανάληψη στο διηνεκές.

What i Have To Offer

About InfluencesOnly

a television version of a person with a broken heart
This entry was posted in Music. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.