Mad Empire

Atlantic city, 1920. Η αυγή της ποτοαπαγόρευσης.  Ο διεφθαρμένος πολιτικός Nucky Thompson ελέγχει την πόλη και προσπαθεί να θησαυρίσει μέσα από το παράνομο εμπόριο αλκοόλ. Όμως, όπως τον προειδοποιεί το πρωτοπαλίκαρό του ο Jimmy, δεν μπορεί πια να είναι μισός γκάνγκστερ. Οι εποχές αλλάζουν και μορφές όπως ο Al Capone ανοίγουν τους επαγγελματικούς ορίζοντές τους. Το Boardwalk Empire είναι το νέο μεγάλο στοίχημα του HBO. Ότι πρέπει τώρα που το πρόγραμμά του (και η ζωή μας…) μοιάζει πιο φτωχό μετά το τέλος του Tony Soprano.

Το μεγάλο στοίχημα του HBO είναι να βρεθεί η απάντηση στο Mad Men που εδώ και τρία χρόνια κάνει περίπατο σαν η πιο σημαντική και ολοκληρωμένη σειρά στη σύγχρονη τηλεόραση. O Matthew Weiner είναι ο πρώτος από το team των δημιουργών των Sopranos, ο οποίος έκανε solo δουλειά και δημιούργησε το Mad Men, το οποίο η ιστορία λέει πως το HBO απέρριψε. Η αριστουργηματική σειρά διανύει την τέταρτη σεζόν της και απέχει μακράν σε ποιότητα από οτιδήποτε υπάρχει στην τηλεόραση τα τελευταία τρία χρόνια.

Μια στιλιζαρισμένη τοιχογραφία εποχής της δεκαετίας του 60. Στο προσκήνιο μια φίρμα διαφημιστών και οι προσωπικές τους ιστορίες.  Αδιανόητη αναπαράσταση εποχής, εμβάθυνση χαρακτήρων που σου κρεμάνε τα σαγόνια και ερμηνείες που θα έκαναν τους ακριβοπληρωμένους κινηματογραφικούς (λέμε τώρα) σταρ του Χόλλυγουντ να κοκκινίσουν από ντροπή. Ο Don Draper είναι ο σημερινός Κάρι Γκράντ, η Betty Draper σημερινή Grace Kelly και η πληθωρική Joan Harris είναι η Rita Hayworth σε κοκκινομάλλα. Μόνο καλύτεροι και πιο ενδιαφέροντες. Είναι η μοναδική σειρά που έγινε ποτέ που βρίσκεται για τόσο καιρό σε συνεχή βελτίωση χωρίς καμία πτώση, και απαριθμεί μέχρι στιγμής 52 επεισόδια- 52 κανονικά αριστουργήματα από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο.

Μετά τον Matthew Weiner, ο δεύτερος από το team των Sopranos που προχώρησε με δικό του project είναι ο Terence Winter. Όχημά του το ομώνυμο βιβλίο Boardwalk Empire στο οποίο βασίζει μια φιλόδοξη παραγωγή πάνω στην άνθηση του οργανωμένου εγκλήματος στη δεκαετία του 20. Τα roaring twenties είναι μια εποχή που σπάνια έχει εξερευνηθεί. Το δυνατό χαρτί του Boardwalk Empire;  Ο Martin Scorsese.

Ο σκηνοθέτης-θρύλος ανέλαβε να σκηνοθετήσει το πρώτο επεισόδιο της σειράς, ένας υποδειγματικό 75λεπτος πιλότος κόστους 18 εκατομμυρίων που προβλήθηκε πρόσφατα. Με ένα cast από το ανεξάρτητο σινεμά στο οποίο πρωτοστατεί ο Steve Buscemi  στον κεντρικό ρόλο του Nucky Thompson. Ο Scorsese οικειοποιείται εύκολα το υλικό και φτιάχνει ένα μικρό γκανγκστερικό έπος γεμίζοντας το επεισόδιο με όλα τα trademark της τεχνικής του και αναφορές σε μεγάλες ταινίες του. Στοπ καρέ, κοφτό μοντάζ, πειραγμένες ταχύτητες, τραγούδια-σχόλια και πλάνα διαρκείας σε steadycam. Αφού ολοκληρώσει τη γνωριμία μας με τους χαρακτήρες και οριοθετήσει το πλαίσιο δράσης για τα υπόλοιπα επεισόδια,το επεισόδιο κορυφώνεται με ένα κρεσέντο βίας. Η συνέχεια αναμένεται συγκλονιστική…

Trivia για τους λάτρεις στατιστικών :

19 Σεπτεμβρίου είναι η ημερομηνία που ο πιλότος του Broadwalk Empire προβλήθηκε στην Αμερική. Πρόκειται για την εικοστή επέτειο πρεμιέρας του Goodfellas.

27 ηθοποιοί που έπαιζαν στο Goodfellas, εμφανίστηκαν με μικρούς  ή μεγάλους ρόλους στα 6 χρόνια των Sopranos.

Είναι μόλις η δεύτερη φορά που ο Scorsese σκηνοθετεί κάτι για την τηλεόραση. Η πρώτη ήταν το 1986 όταν είχε σκηνοθετήσει ένα αυτοτελές επεισόδιο της σειράς μυστηρίου Amazing Stories.

Advertisements

About InfluencesOnly

a television version of a person with a broken heart
This entry was posted in TV. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s