Το soundtrack του καλοκαιριού. (Ναι καλά…)

Με εκπλήσσει η επίδραση που ασκεί η μουσική του Michael Nyman πάνω μου… Δεν μπορώ να εξηγήσω από πού αρχίζει ο αντίκτυπος των συνθέσεων του και γιατί με παρασέρνει έτσι. Είτε απλά οι μινιμαλιστικές συμφωνίες που ενορχηστρώνει είναι αριστουργηματικές (που είναι), είτε τις λατρεύω για την ένταση και το πάθος τους (καμιά φορά κοντεύεις να πειστείς πως τα έγχορδα αιμορραγούν), είτε έχω μια αδυναμία στους avant-garde σύγχρονους συνθέτες με χαρακτηριστικό την επαναληπτική μελωδία (γιατί τότε βαριέμαι τον Philip Glass?). Να φταίει άραγε που υπογράφει το απίστευτο soundtrack (ένα πραγματικό θαύμα) που ντύνει μουσικά την αγαπημένη μου ταινία ever; Άλλωστε αισθάνομαι μια κτητική και προσωπική σχέση αγάπης με οτιδήποτε σχετίζεται με το “The End of the Affair”. Έτσι μήπως αυτή η αγάπη παίρνει παραμάζωμα οτιδήποτε έχει την  υπογραφή του. Από την άλλη δεν λες παράπλευρη συμπάθεια αυτό το ρημάδι το “Piano”… Αυτό το έπος κουβαλάει πάνω του όλες τις ερεβώδεις ηδονές της ανθρώπινης ψυχής.

Με εκπλήσσει που τον ακούω και χάνομαι στη δίνη της μουσικής του μέσα στο καλοκαίρι, στη παραλία.

Αυτό το καλοκαίρι απoφεύγω με επιτυχία να ακούσω φτηνή reggae, ή dub, ή latin (ή αυτά τα ακούνε μόνο στα καρναβάλια;) ούτε θα ακούσω τα ανακυκλωμένα μπιτάκια που «βαράνε», ούτε τις chill out δροσερές συλλογές που προτείνουν τύποι που επαγγελματικά αυτοαποκαλούνται dj ή compilers.

Στην παραλία, είχα τη μουσική του Nyman στα ακουστικά μου για συντροφιά. Ανορθόδοξη επιλογή αλλά ήταν μαγικό, και πιο δροσιστικό από όλα τα «I love dance» – summer hits που βγαίνουν με το gigabyte (δεν βγαίνει με το κιλό η σαβούρα πλέον) και λήγουν σε δυο μήνες σαν το γάλα από το super market. Μα δεν πάει με τη φιλοσοφία της ρακέτας… Δεν πειράζει.

Ακούγοντας σε κάποια παραλία τα έργα του Nyman, (καλύτερα τις απογευματινές ώρες) αισθάνεσαι την καλοκαιρινή δροσιά σαν μια προσωπική σου στιγμή, μακριά από την εκτόνωση των απωθημένων των αδειούχων που στοιβάζονται απ΄ τα χαράματα για μπροστινές ξαπλώστρες…. Σχεδόν αποκόπτεσαι από την τρέχουσα πραγματικότητα. Οι εικόνες ξεπηδούν μέσα απ’ την ίδια τη μουσική και διοχετεύονται στο σώμα.

Πάντα υπάρχει κάτι κρυμμένο στη μουσική του, κάτι που θέλω κάθε φορά να βρω. Θυμήθηκα πως είναι να δημιουργείς μια επαφή και μια σχέση με τη μουσική. Αυτού του τύπου οι ακροάσεις έχω την αίσθηση ότι υποχωρούν.

Οι πάντες θέλουν να ακούνε πρόχειρα «κάτι να παίζει» στις καφετέριες και το αυτοκίνητο. Xωρίς κανένα ίχνος απόλαυσης, από κινητά τηλέφωνα και από ηχεία στο pc που είναι φτιαγμένα για να βγάζουν ήχο για video games. Εύκολες και γρήγορες ακροάσεις. H μουσική πια περισσότερο καταναλώνεται για να καλύπτει τη σιωπή, παρά ακούγεται. Δεν υπάρχει χρόνος. Τον ξέρω καλά τον κόσμο που λυμαίνεται τα beach bar και καταναλώνει μπιτάκια. Eίναι αυτοί που μιλάνε συνεχώς στις συναυλίες, που κινούνται ακατάπαυστα, που στέλνουν sms με το κινητό στο θέατρο. Αυτοί που για κάποιον απροσδιόριστο λόγο μπαίνουν αργοπορημένοι και μιλάνε διαρκώς (ψιθυριστά όμως) στους κινηματογράφους, που «ξεχνάνε» το κινητό ανοιχτό, που βήχουν, κουνιούνται διαρκώς στην καρέκλα τους, ξύνονται, τρώνε πατατάκια ή ξετυλίγουν σοκολάτες.

Εκεί ανάμεσά τους, on some faraway beach… ο Michael Nyman μου θύμισε πόσο πολύτιμο είναι το να έχεις επαφή με αυτό που ακούς. Μου θύμισε ότι τα πρόσκαιρα trend των fm – τα οποία πλασάρουν άτομα με επιτηδευμένα sexy φωνές και προτείνουν «μουσικές» και «ατμόσφαιρες» (έλεος πια!) – είναι η χαριστική βολή σε ένα κοινό που απαξιώνει τα πάντα.

Ε, λοιπόν με το δικό μου soundtrack θα πορευτώ… Αφήνομαι στα χέρια του maestro.

About InfluencesOnly

a television version of a person with a broken heart
This entry was posted in Article. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.